Gjennomsnittsalder: En labrador retriever blir ca. 10 – 12 år.
Vekt: 25 – 36 kg.
Høyde: Mellomstor 55 – 58 cm høy.

Går du rundt og vurderer å kjøpe en labrador valp? Da må du lese videre og finne ut alt du trenger å vite om denne skjønne familievennlige hunden.

Er en Labrador Retriever riktig match for deg?

Har du hørt rykter om en kul labrador retriever valp, eller er det en labrador til salg som du ikke klarer å motstå? Det er lett å falle for den logrende og glade hunderasen, men det er noen karaktertrekk ved labradoren som du burde kjenne til før du kaster deg ut, og bestemmer deg for å gå til anskaffelse av en.

Rasenes historie

Labradoren – også kalt labrador retriever – har røtter helt tilbake til 1800-tallet, hvor hunden ble brukt til jakt i vann i Newfoundland, Canada, før den så ble sendt med skip og importert til England.
Rasen ble i Newfoundland kalt for “St. John’s waterdog” på grunn av svømmehuden rasen har mellom tærne på potene. Først da rasen kom til England, fikk den navnet labrador retriever.
Labrador ble tidligere avlet spesielt for å hente byttedyr i vann (hvorav navnet retriever, som oversatt til norsk betyr «hente») og har dermed blitt brukt som en andejegerens trofaste følgesvenn i flere tiår.
I dag er labradoren en av verdens mest kjente og utbredte hunderaser, og den brukes til mye mer en jakt. Rasen har vist seg å være et godt valg som konkurransehund, førerhund for blinde eller andre handikappede og som sporhund for politiet. De fleste kjenner nok labradoren som den alltid blide og lojale familiehunden som ønsker folk i de norske hjem velkommen.

Personlighet

Labrador er kjent for å ha et rolig og godt humør og være veldig vennlige mot omtrent alle den møter. Og som vi allerede har nevnt er det en rase som er veldig godt egnet som familiehund på grunn av dens glede for barn, lek, selskap og gjester i huset.
I tillegg er en labrador retriever ofte lett å oppdra og få lydig, og den elsker å arbeide. Så ha gjerne noen utfordringer og treningsplaner i ermet når du skaffer deg en labrador. Det vil også bidra til å stimulere labradoren din, noe som er viktig for å holde humøret høyt og opprettholde det godmodige og vennlige vesenet.

Aktivitetsnivå

Labradoren har bruk for mye mosjon. Siden rasen er veldig energisk av natur vil for lite trening og aktivitet ofte føre til at labradoren blir lei, og ofte kan dette føre til gnaging på ting eller bjeffing. Men ta det rolig, det er mange måter du kan trene og mosjonere labradoren på. Rasen er både glad i å svømme, hente pinner, gå lange turer og løse oppgaver. Du kan også motvirke labradorens behov for gnaging ved å sørge for at den alltid har gode tyggeleker tilgjengelig.
Det er dessuten viktig å huske å trene lydighet med sin labrador, fordi rasen med sin styrke og energiske sinn ellers har en tendens til å slite med å gå i bånd. Og da du nok ikke har lyst til å være en av dem du ser blir trukket av sted med sin hund i bånd på gaten, må du sørge for å trene lydighet med din labrador – og helst begynne når den enda er valp.

Behov

En labrador retriever elsker å være omringet av mennesker, og den vil aller helst være der hvor familien eller selskapet er samlet. Det betyr også at labradoren ikke er glad i å være alene hjemme i lang tid av gangen, og derfor burde du tenke over om du eller dine familiemedlemmer har mulighet til å være hjemme og holde labradoren ved selskap.
Rasen er også enormt glad i barn og å være en del av deres lek, så la den være med barn – men husk at den liker å tygge og gnage, så hold et godt øye med barnas leketøy.

Pleie

Siden en labrador retriever har kort pels, krever den ikke mye pelspleie. Men da rasen er kjent for å røyte en del er det viktig at du børster labradoren minst en gang i uken. På den måten unngår du den verste røytingen, og du knytter enda tettere bånd med din labrador – vinn vinn!
Som de fleste andre hunder, kan også labradoren ha et behov for et bad en gang iblant. Men det er viktig at det ikke blir for ofte, da det naturlige hudfettet på labradoren kan ta skade av dette. Men når labradoren har bruk for et bad, f.eks. Etter en svømmetur i en skitten innsjø, bruk en skånsom hundesjampo slik at hundens pels og hud ikke blir skadet.
Rasen finnes i tre farger: sort, brun og hvit (gul), og i alle tilfeller må labradoren være ensfarget. Det finnes hundesjampoer til labradorer i forskjellige farger, og hvis du kjøper en svart labrador, kan du kjøpe en hundeshampo til sort pels for å holde pelsen myk og blank.

Oppdragelse

Fordi labradoren elsker å leke, få oppmerksomhet og brenne av krutt, vil det kreve sitt å oppdra en labrador. Men det betyr ikke at det krever så mye mer enn trening i lydighet og store mengder mosjon. Labradoren lærer nemlig raskt og elsker å adlyde mennesker, så hvis du sørger for å trene og oppdra den i en tidlig alder, vil den hurtig forstå og lære hva den må og ikke må.

Labrador til salg

Er du fortsatt solgt på den kjærlige, energiske familiehunden etter å ha lest dette? Trykk da på lenken nedenfor der du finner de vakreste labrador retriever valpene til salgs og les mer om priser.

Finn labrador valper til salgs her

Bruk av hundepass for din labrador?

Hvis du trenger å få din labrador passet, er Dogley det ultimate hundehotellet du kan sjekke hundene dine inn på. Og du vil garantert finne en hundepasser som har erfaring med nettopp din rase blant Dogleys dyktige hundepassere.