Gjennomsnittsalder: En golden retriever blir ca. 10-13 år
Vekt: Hunndyr: 25 – 29 kg., Hanndyr: 29 – 32 kg.
Høyde (fullvoksen): Hunndyr: 51 – 56 cm., Hanndyr 56 – 61 cm.

Er en golden retriever valp det riktige valget for deg?

Er det et kull golden retriever valper til salgs, hvor en av dem skal bli med deg hjem? Denne rasen er en av nordmenns absolutt favoritt og det er lett å forstå hvorfor. Det er imidlertid viktig å være klar over hva en golden retriever krever av pleie og omsorg.

Fortsett å les og bli klokere på alt som er å vite om en av nordmenns favoritt familiehund.

Historien om golden retriever rasen

Golden retriever ble første gang registrert som en rase i England på 1860-tallet. Men det var først i 1913 at den ble anerkjent som en selvstendig rase i den engelske kennelklubben.
Golden retrievere oppstod som en følge av et ønske fra jegere om å utvikle en som kan bære forsiktig rundt på ting.
Bonusinfo: Det som kjennetegner en hund som bærer forsiktig, er at den ikke ødelegger ting den bærer rundt på. Det kan derfor brukes til å frakte ting med dens munn, f.eks. jaktbytte. .
Det er en robust og vannglad hund, som er ekspert i å apportere vilt. Dette jaktinstinktet sitter fremdeles dypt i rasen. Rasen ble altså avlet som en fuglehund for å jakte vannfugler.
Golden retrievere oppsto ved å krysse andre hunderaser, disse skal visstnok være spaniel, setter og en type newfoundlender. Dette førte til at rasen ble kjent som en hardfør svømmehund som takler kaldt vann, sporer det sårede dyret og håndterte skadde fugler.
Ca. På 1950-tallet importere man de første golden retrievere til Norge, og i 1962 ble det første norske kullet født. Siden den gang har antall registrerte hunder økt og rasen er fortsatt et av de mest populære i Norge.

Temperament og mentalitet

Golden retrievere er middelstore og er kjent for deres milde og vennlige vesen, som gjør dem til gode familiehunder. I tillegg betraktes dem som intelligente, hengivne, lekne og milde mot barn.
De fungerer godt sammen med andre kjæledyr og fremmede. Karakteristisk for dem er også at de er kontaktsøkende og vennlige overfor alle mennesker og utrolige ivrige etter å blidgjøre eieren.
Golden retrievere er avlet til å arbeide med mennesker og dens milde, kloke og vennlige vesen gjør at den brukes til utrolig mange forskjellige formål. De egner seg blant annet godt som servicehunder, da den reagerer godt på lydighetstrening og liker å jobbe. Derfor brukes den ofte som servicehund til funksjonshemmede og blinde.
Golden retrievers er som nevnt preget av deres gode evner som en retriever og blir derfor også brukt som jakthunder, hovedsakelig til jobben etter skuddet er tatt.
En golden retriever er veldig glad i vann og brukes derfor også som ettersøks- og redningshund. Kombinert med dens dyktige evner som apportør, gjør det den til en fantastisk arbeidshund.
Det er dermed en allsidig rase med mange kvaliteter som kan brukes til mange formål. Et formål som den imidlertid ikke egner seg til, er som vakthund, noe som denne rasen sjeldent er.

Aktivitetsnivå

En golden retriever passer inn i en aktiv famille som elsker å drive med utendørsaktiviteter. Deres hund vil komme til å ønske å være med dere hele tiden. Om det er gåturer, sykling eller jogging, hvor enn den kan få lov til å løpe ved siden av deg, så vil den elske det.
Den grever godt med mosjon og aktivering på daglig basis. Og gjerne turer i naturen, hvor den kan få lov til å apportere og bade.
Rasen laget for å apportere, så det er viktig at hunden får stimulert den evnen. Dette kan du gjøre ved å kaste ball eller annet i havet og på deres gåturer. Rasen elsker å bære ting i munnen og vil gjerne bære på ting for deg.

Behov

De egenskapene som rasen har, er fremavlet og noe den er oppdratt til. Dermed ligger rasens kompetanse i genene, og det er viktig at hunden er veltrent slik at egenskapene blir stimulert og fremhevet.
En golden retrievers milde personlighet betyr at den har et stort behov for sosialt samvær med sin familie. Den er veldig kontaktsøkende, og elsker å kose.

Omsorg for en golden retriever

Golden retriever har en kraftig og tykk pels, som holder den varm. Rasen røyter mest om våren og høsten, men mindre om sommeren og vinteren. Du må derfor være innstilt på en del pels i hjemmet, hvis du velger å gå til anskaffelse av en golden retriever.
Den tykke pelsen krever en del pleie og helst må man gre pelsen en gang i uken. Pelsen kan bli flokete med mindre pelspleien tas på alvor. Et bad en gang i uken anbefales også for å holde hunden ren og velduftende.
Den lekne hunden bør helst få pusset tennene et par ganger i uken for å unngå tannstein og andre tannsykdommer.

Oppdragelse av en golden retriever

Rasen er samarbeidsvillig og relativt enkel å oppdra. Oppdragelsen skal skje ved hjelp av vennlighet, belønning og konsekvens.
Trener du jevnlig med din golden retriever, har du mulighet til å få en dyktig lydighetshund. Husk å stimulere gleden ved å bære ting med munnen.

Bruk for hundepass av din golden retriever

Har du bruk for å få din golden retriever passet, er Dogley det ultimate hundepensjonatet du kan sjekke inn din hund på. Og du vil garantert finne en hundelufter som har erfaring med nettopp din rase blant Dogleys søte hundepassere.

Golden retrievere til salgs

Er du klar til å bli eieren av en golden retriever valp? På linken nedenfor finner du golden retrievere til salgs samt pris og info om hunden.

Golden retrievere til salgs