Gjennomsnittsalder: En cocker spaniel blir ca. 12 – 15 år.
Vekt: Hanndyr: 12 – 15 kg. Hunndyr: 13 – 16 kg.
Høyde (fullvoksen): Hunndyr: 36 – 41 cm., Hanndyr: 38 – 43 cm.

Fortsett å les og bli klokere på alt som er verdt å vite om den elegante og sporty familiehunden.

Er en cocker spaniel riktig match for deg?

Er det et kull med cocker spaniel valper som du ikke klarer å motstå? Det er ikke rart, da den livlige sporty rasen sjarmerer de fleste. Rasen har imidlertid en rekke spesielle krav du må være klar over.

Rasenes historie

De såkalte spanielene er en gammel hunderase som kan spores tilbake til 1100-tallet, og har sin opprinnelse i Wales og Sør-England. Ikke før i 1892 ble den anerkjent som en rase, men fra begynnelsen var spanielen ikke delt inn i uavhengige raser.

Det skjedde først på 1800-tallet, da de ble delt inn i to forskjellige grupper: hunder over 11 kg, som ble kalt «startere», og hadde som jobb å jage opp viltet, og «cockere» som skulle hente det. Cocker-spaniels blir dermed avlet for småviltjakt på mindre fugler og kaniner. Rasen har faktisk navnet fra den engelske fuglen «woodcock» (rugde).

Personlighet

Cocker spanielen betegnes som en livlig og allsidig hund, som er full av livsglede og energi. Det vises ved den konstant logrende halen. Den arbeider ivrig og egner seg godt i selskap med andre hunder. I tillegg kan den karakteriseres som veldig intelligent og kan være lett å ha med å gjøre, så lenge den er tilstrekkelig stimulert og behandlet med respekt.

Det er allikevel viktig å være oppmerksom på at en cocker spaniel skal oppdras med hard hånd, da den ellers vil ha en tendens til å overta styringen og bli svært vanskelig å ha med å gjøre. Det er imidlertid ikke et fellestrekk for alle cocker spaniels. Samtidig er det også en blid hund, som er hengiven overfor alle i familien og vennlig overfor fremmede.

Aktivitetsnivå

Med jakthund i genene har en cocker spaniel en selvstendig og besluttsom personlighet. Det er derfor en utrolig aktiv hund, som har et stort behov for aktivitet og mosjon, hvor den kan få lov til å bruke nesen og bevege seg fritt. Den krever minst 1 times aktiv mosjon om dagen, hvor den både blir stimulert fysisk og får brukt intelligensen.

Med jaktgenene i årene har en cocker spaniel et spesielt jaktinstinkt mot fugler. Den må derfor trenes godt før den slippes ut i skogen.

Behov

En cocker spaniel trives best i et hus med hage, hvor den har mulighet til å løpe. Hvis du bor i en leilighet bør du derfor vurdere om det virkelig er en cocker spaniel du burde eie.

En cocker spaniel krever masse aktivitet og mosjon og gjerne uten bånd. Den har også et stort behov for kontakt og liker derfor ikke spesielt godt å være hjemme alene over lengre tid. Hvis den er for mye alene hjemme, kan det føre til atferdsproblemer og en hund som er vanskelig å adlyde.

Pleie

Det er viktig å være oppmerksom på at en cocker spaniel krever litt pelspleie. Det er viktig at pelsen ofte blir børstet, slik at den ikke fletter seg sammen. Spesielt de lange ørene med pels krever oppmerksomhet, da det kan irritere hunden, samt føre til øreproblemer hvis ørepelsen fletter seg sammen.

Du kan enten velge å klippe, trimme eller børste pelsen mellom labbene og inni ørene, som kan bli irritert ved å bli skitten. I tillegg røyter en cocker spaniel også en del i enkelte perioder. Det er derfor en god idé å venne hunden til en grundig og omfattende pelspleie.

Det er også viktig å være oppmerksom på at rasen er disponert for en rekke sykdommer og lidelser som øyesykdommer, epilepsi og eksem.

Oppdragelse av en cocker spaniel

En cocker spaniel har et følsomt sinn med en bløt personlighet, og trives ikke godt med hard kommunikasjon eller behandling. Den må derfor håndteres forsiktig for å få frem det beste i dens personlighet.

Den kan være en god ide å dra på valpetrening med sin cocker spaniel. Da det er en intelligent hunderase som krever en del trening som kan stimulere dens mange evner. Det er også en god ide å ta den med i hundeparker fra den er valp.

Hva koster en cocker spaniel?

Den typiske prisen for en cocker spaniel ligger et sted mellom 15.000 – 20.000 NOK. 

Husk imidlertid at i tillegg prisen på en cocker spaniel, er det store kostnader forbundet med å være hundeeier.

Cocker spaniels til salgs

Er du klar til å bli eiere av en liten cocker spaniel valp? På lenken nedenfor kan du finne cocker spaniel valper til salgs, samt pris og mer info om hunden.

FINN COCKER SPANIELS TIL SALGS HER

Hvis du fortsatt er usikker på om en cocker spaniel valp er den riktige hunden for deg, da kan du lese vår ultimate guide til valg av hund øverst på siden.

Behov for pass av din cocker spaniel?

Har du behov for å få din cocker spaniel passet er Dogley det ultimate hundehotellet du kan sjekke din hund inn på. Og du vil garantert finne en hundepasser som har erfaring med nettopp din rase blant Dogleys søte hundepassere.