Gjennomsnittsalder: En border collie blir ca. 10 – 14 år.
Vekt: 13 – 20 kg.
Høyde (fullvoksen): ca. 53 cm for begge kjønn.

Er en border collie riktig match for deg?

Har du falt over et kull med border collie valper som du har vanskeligheter med å stå over? Det er ikke vanskelig å forstå ettersom den smarte og livlige hunden lett sjarmerer de fleste. Det krever allikevel en del å ta vare på en av verdens smarteste hunderaser, og det er derfor viktig å være klar over disse spesielle kravene til rasen, før du går til anskaffelse av en border collie.

Fortsett å les og bli klokere på alt som er verdt å vite om denne kloke, energiske familiehunden.

Rasenes historie

Rasen har sin opprinnelse fra grenselandet mellom England og Skottland, hvor den kan dateres helt tilbake 1700-tallet. Den ble avlet fram til å vokte sau og er i dag den mest brukte gjeterhunden. I løpet av 1900-tallet ble rasen også populær i den engelske lavadel og ble på den måten utbredt – også som familiehund.
I dag brukes border collier fremdeles som arbeidshunder, men ikke bare for å vokte sauer. De er nemlig lett å trene, derfor blir rasen brukt som politihund, narkohund, førerhund og til mange andre arbeidsoppgaver.

Personlighet

En border collie kan betegnes som en veldig aktiv arbeidshund, som elsker å ha et høyt aktivitetsnivå. Den er en veldig god gjeterhund og klarer å håndtere en flokk på 100 sauer ved å bare bruke øynene. Selv om hunden kan brukes til gjeting, vil den på grunn av sitt gjeterinstinkt beskytte sin familie og territorium.
En border collie holder derfor alltid et øye med sin familie og vet hvor alle er. På grunn av dette beskyttende instinktet, kan man oppleve at en border collie napper fremmede i hælene, akkurat slik den gjør med sauen.
Border collier er veldig intelligente og blir ofte kalt verdens smarteste hund. Den lærer derfor ekstremt fort – både på godt og vondt. Derfor krever den en solid oppdragelse.

Aktivitetsnivå

En border collies aktivitetsnivå er meget høy. Den trives best på landet, hvor den har plass til å bevege seg og løpe fritt. Rasen krever mange fysiske og mentale utfordringer daglig.
På grunn av border collies opprinnelige bakgrunn som arbeidshund er det viktig at dens eier gir den oppmerksomhet gjennom oppgaver som den kan løse. Blir ikke en border collie stimulert gjennom utfordrende oppgaver kan man oppleve at den selv finner på ting å gjøre i huset, noe som kanskje ikke er ønskelig.
En border collie som ikke stimuleres fysisk vil fort bli deprimert og destruktiv. Border collien egner seg derfor utmerket godt til agility eller lydighetstrening og kan gjennom denne typen trening stimuleres både fysisk og mentalt.

Behov

Border collies primære behov er å få bevege seg mye i løpet av dagen. Hvis du bor i en leilighet eller er borte mange timer om dagen, bør du vurdere om en border collie passer inn i livet ditt.

Den mentale og fysiske stimuleringer av border collien er viktig. Hvis ikke hunden stimuleres kan man risikere at den ikke vil høre etter eller ødelegge ting ut av kjedsomhet. Dessuten vil dens humør bli dårlig.

Pleie

En border collies pels kan variere i farge, og ingen farger betegnes som “feil farge”, da alle farger er tillatt. Imidlertid er de vanligste border collie fargene, svart med hvite markeringer, blue merle, tricolor, blå hvit og sable.
Pelsen kan ha varierende lengde, men pelsen er ofte nesten silkeaktig med en myk underpels. Pelspleien er overkommelig, og pelsen er enkel å holde pen. Alt etter hvor lang dens pels er, holder det med en gjennombørsting av pelsen i uken og i noen tilfeller en gang i måneden.
Med en langhåret border collier kan det være praktisk å klippe håret under labbene og på hælene. På denne måten unngås det at skitt setter seg fast i pelsen.

Oppdragelse

En border collie er enkel å oppdra og trene. Den lærer raskt og reagerer godt på ros. Dens evne til å lære betyr at den like enkelt kan lære uønskede egenskaper. Derfor er det viktig at du roser hunden for riktig oppførsel.
I oppdragelsen av en border collie er det viktig at man er konsekvent og vennlig samtidig som at man unngår å stresse hunden.
Dessuten er sosialisering veldig viktig for en border collie, slik at man unngår at hunden blir sjenert og unngår å nappe i fremmede. Gjennom sosialisering vil hunden forstå at fremmede ikke er farlige.
Det er viktig at en border collie blir oppdratt for å unngå at den bare følger sine instinkter, hvilket kan medføre at den forsøke å gjete biler og sykler, eller at den i verste fall stikker av.

Border collie til salg

Høres fortsatt border collie ut som den perfekte hunden for deg, etter at du har fått vite mer om rasens behov? Da kan du trykke på lenken nedenfor, hvor du finner border collie valper til salgs, samt priser og ytterligere info.

Finn border collie valper til salg her

Bruk av pass til din border collie?

Har du behov for å få din border collie passet, er Dogley det ultimate hundehotellet du kan sjekke inn din hund på. Og du vil garantert finne en hundelufter som har erfaring med nettopp din hund sin rase blant Dogleys snille og dyktige hundepassere.