Når du som hundeeier får hund, må du sørge for at du kan sette av tid til å gå tur med den hver eneste dag. Det er viktig for hundens mentale og fysiske helse at den kommer ut i frisk luft, får nye sanseinntrykk og mosjon. Som en generell regel skal hunden din luftes minst to ganger daglig, i minst 30 minutter. Men det er selvfølgelig stor forskjell mellom raser, alder og helsen til den enkelte hunden.

Hunden din trenger trening

Både mennesker og hunder trenger trening – kroppen må beveges og hjernen må ha oksygen. I likhet med mennesker kan hunder få livsstilsykdommer, og kan bl.a. lide av fedme hvis de ikke beveger seg nok. Derfor er det viktig at du sørger for at hunden din får nok trim. Samtidig er det jo litt vinn-vinn, fordi du automatisk får trent selv. Faktisk finnes det studier som tilsier at hundeeiere er sunnere og friskere enn andre, bl.a. fordi de nettopp går tur med hunden sin.

Forskjell på raser

Selv om hovedregelen er minst to ganger daglig lufting, varierer behovet for lufting og aktivering fra rase til rase. Noen hunderaser trenger å få utløp for mye energi og bevege seg i flere timer om dagen. Dette gjelder bl.a. border collies, dalmatinere og golden retrievers. Derfor krever det at du setter av mye tid til lufting om du eier en eller flere av disse rasene. På motsatt side finnes det andre hunder som har et mye mindre aktivitetsbehov, som lett og fort blir slitne, bl.a. mops og yorkshire terrier. Derfor blir det ofte sagt at hundeeiere skal skaffe seg en hund som passer deres eget aktivitetsnivå. Vær spesielt oppmerksom på hunder med korte snuter, da de kan få pusteproblemer under hard aktivitet – de trenger derfor ikke nødvendigvis å bli luftet lenge om gangen eller for intenst. Nedenfor kan du se hvor mange timer om dagen det anbefales at hunden din beveger seg, delt inn i forskjellige hunderaser. Listen viser ikke alle hunderaser, så hvis din egen ikke er der, kan du få en idé om rasens aktivitetsnivå her. Snakk alltid med veterinæren din slik at du vet nøyaktig hva hunden din trenger.

Minst 2 timer per dag

Boxer

Collie

Dalmatiner

Engelsk Springer Spaniel

Labrador Retriever

Golden Retriever

Rottweiler

Schæfer

Siberian Husky

Minst 1 time per dag

Bassethund

Bulldog

Border terrier

Cairn Terrier

Cavalier King Charles Spaniel

Cocker Spaniel

Dachs

Fransk bulldog

Lhasa Apso

Shin Tzu

Staffordshire Bull Terrier

Tibetansk Terrier

West Highland terrier

Whippet

Minst 30 minutter per dag

Chihuahua

Bichon Frisé

Dvergdachs

Dvergpinscher

Malteser

Mops

Papillion

Pekingeser

Pomeranian

Yorkshire Terrier

Ulike behov avhengig av hundens alder

Hvis du har et nytt familiemedlem eller har en som har vært i familien i mange år, må du ta noen spesielle forhåndsregler. Med valper må man være forsiktig med å gå lange turer av gangen. Spesielt før hunden er 12 uker gammel, bør valpen din helst ikke gå mer enn 15 minutter av gangen. Det er også best hvis dere går på varierte og ikke for harde overflater. Eldre hunder, eller hunder med fysiske plager, må også luftes. Det er spesielt viktig for disse hundene at ledd og muskler blir brukt. Du bør være oppmerksom på at turene bør være korte, da hunden din raskt blir sliten. Du kan lese mer om livet med en eldre hund her.

Lufting er ikke alltid det samme som en tur – hvordan aktivere hunden din

Det er mange måter hunden din kan få trene og bevege seg – det trenger ikke være den klassiske turen. For en pomeranian kan en tur være nok å bli sliten av – men for en Labrador Retriever krever det aktivisering på et mye høyere nivå. Hvis du har en rase med høyt aktivitetsnivå, krever det mer enn bare å gå nedover gaten før energien blir avbrent. Lek, svømming, løping eller sykling – luftingen kan enkelt kombineres, slik at du også får trent selv. Vi har laget en liste over forskjellige sportsaktiviteter du kan gjøre med hunden din her.

Har du hatt en vanskelig dag og orker ikke å gå en lang tur? En løsning kan være å la hunden din leke som en del av lufting. Da kan du blant annet øve på apport eller hunden din kan leke med andre hunder. Hvis du ikke har tid eller krefter til å lufte hunden din, kan du også booke en hundelufter gjennom Dogley, og sørge for at hunden din får en fin tur og får brukt opp energien sin. Så får du en sliten, fornøyd og avslappet hund hjemme.

Sunt for sansene og sosialisering

Lufting handler imidlertid ikke bare om å gi hunden din trening. Hunden din får også mange nye og gamle sanseinntrykk ute i naturen eller på gaten, noe som stimulerer den og hjernen dens. Inntrykkene er med på å gjøre hunden din sliten. Det er viktig at hunden din blir stimulert, ellers kan det føre til rastløshet og nervøsitet. Spesielt for valper er det viktig at de kommer ut og opplever verden – sørg derfor for å gå turer i forskjellige omgivelser, slik at hunden din opplever noe nytt.

En annen positiv fordel med luftingen er at hunden din kan møte andre hunder som de kan hilse på eller leke med. Det er viktig for hunden din å omgås andre hunder, men husk å alltid spørre eier til den andre hunden om det er greit at hundene hilser. Du kan lese mer om hvorfor sosialisering er viktig her.

Categories: Helse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *