Å bli diagnostisert med hundeallergi kan være et stort slag i magen for deg som elsker hunder. Kanskje har du til og med en hund fra før, eller kanskje du drømmer om å få en. Uansett så hundeallergi er en utrolig trist diagnose. Men kanskje er en allergivennlig hund er løsningen på problemet ditt?

Her kan du lese mer om årsakene til at hunden din gir deg en allergisk reaksjon. Du kan også lære mer om hva det betyr når vi snakker om allergivennlige hunder – og få den kunnskapen du trenger for å kunne anskaffe en selv.

Har du en hunde- eller pelsallergi?

Kanskje du allerede vet at du er allergisk mot hunder. Du har enten kjent det på egen kropp eller fått diagnosen gjennom en prøve hos legen.

Men det kan også være at du er i tvil. I så fall er det alltid lurt å gå til legen. Men til å begynne med kan du lese her om symptomene dine er typisk allergi.

Her er symptomene

Symptomene på allergi mot hunder er de samme som symptomene på generell pelsdyr-allergi. De inkluderer:

 • Kløende og rennende øyne
 • Tett nese
 • Elveblest eller utslett
 • Nysing, hosting og hvesende lunger

Selvfølgelig kan du ha symptomer i større eller mindre grad. Hos Astma- og Allergiforbundet Norge kan du lese mer om faresignalene.

Behandlingsalternativer

Allergi er en individuell lidelse. Derfor kan noen slå allergien nesten helt ned med medisiner, mens andre ikke kan. Men selv om du kan komme langt med antihistaminer og nesespray, er det verken behagelig eller sunt på langsikt.

I tillegg til de forskjellige alternative behandlingsalternativene som noen mennesker går inn for, er den eneste permanente behandlingen å holde seg unna fra allergikilden. I tilfelle hundeallergi er dette selvfølgelig hunder.

Allergivennlige hunder – fakta eller myte?

Betyr allergien din at du aldri kan oppfylle drømmen din om å bli hundeeier?

Ikke nødvendigvis. For selv om kontakt med hunder vanligvis utløser alle slags allergiske reaksjoner hos deg, er det håp. Du kan velge en allergivennlig hund som din nye firbeinte venn!

De allergivennlige rasene er ikke en myte. Det er gode indikasjoner på at visse typer hunder kan fungere bedre med allergikere enn andre.

Når det er sagt, er begrepet «allergivennlig» ikke en sikker garanti for at en hund ikke vil framkalle en allergisk reaksjon hos deg. For å forstå hvorfor må du først vite mer om hva som faktisk forårsaker allergien.

Dette er grunnen til at hunder gir deg allergi

De fleste tror at hundeallergi har noe med pelsen til hunden å gjøre. Derfor er det en vanlig misforståelse at korthårede hunder gir mindre allergi enn de med mye pels.

Det er ikke nødvendigvis tilfellet. Allergenet – allergenene – er ikke i hundens pels, men på hud, i spytt og i urin.

Allergenene finnes i alle kjente hunderaser – også i de som vanligvis blir beskrevet som allergivennlige. Forskjellen ligger i hvor mange allergener en hund produserer og sprer.

Typiske trekk hos en allergivennlig hund

Alle de såkalte allergivennlige hundene har det til felles at hundeallergikere ofte ikke reagerer like sterkt på dem. Derfor har det vært mulig å identifisere noen raser som vanligvis fungerer bedre for allergikere.

Felles for mange av disse hundene er at de ikke produserer underjakk. Derfor røyter de mindre og avgir mindre flass (som du vet, er det mye allergener i huden).

Imidlertid er det også individuelle trekk i en hund som kan definere mengden allergener. Derfor er det vanskelig å fullstendig garantere at en «trygg» hund ikke kan forårsake allergi. Disse funksjonene inkluderer:

 • Hundens kjønn. Det antas at hannhunder generelt gir mer allergier enn tisper.
 • Hundens personlighet og oppførsel. En rolig hund beveger seg mindre rundt i hjemmet. Derfor frigjør den også færre allergener.

Når du som allergiker leter etter en hund, er det ikke nødvendigvis nok å se på rasen. Hvis du vil sikre det beste resultatet, er det lurt å ta med de ovennevnte aspektene i ditt valg. Hvis du kjenner noen som har en allergivennlig hund, kan du prøve å bruke litt tid sammen med hunden for å teste om allergien din dukker opp.

De beste rasene for allergikere – finn allergivennlige hunder på denne listen

 • Bomullshund. Denne rasen er også kjent som Coton de Tuléar på grunn av sin myke og fine pels. Bomullshunden tilhører kategorien små hunderaser, som også kan være en allergifordel (du kan se vår oversikt over andre små hunderaser her).
 • Shih tzu. En søt og sosial liten hund med mye personlighet. Shih tzu er kjent for å være rolige hunder, noe som også kan være en fordel i forhold til allergier.
 • Puddel. Puddelen er en ekte klassiker i norske hjem og med god grunn. Den er god til å tilpasse seg forskjellige miljøer, og den fungerer ofte bra med barn og familier. Fordi puddelens pels er allergivennlig, er mange krysninger med puddel også gode for pelsdyrallergikere. Dette gjelder for eksempel rasen goldendoodle, som også beskrives som en allergivennlig hund.
 • Bichon frise. Minner på noen måter litt om bomullshunden, men er fortsatt helt sin egen. Denne hunderasen er veldig kjærlig, nysgjerrig på verden rundt seg og elsker å leke.
 • Papillon. Papillonen tilhører spanielrasene. Derfor har de mange av de samme egenskapene som for eksempel en cocker spaniel. En papillon er omgjengelig, tåler mye og er god som familiehund.
 • West highland white terrier. En moderat aktiv hund med mye temperament. Denne hunden er sjarmerende, modig og lojal. Med sin fine hvite pels- og terrier-egenskaper minner utseendet på mange måter om en blanding av en bomullshund og en skotte.
 • Lhasa Apso. Denne rasen ble opprinnelig avlet for å være en vakthund. Det kan fortsatt sees i personligheten. Det er uavhengig, modig og veldig viet til sine nærmeste.
 • Curly coated retriever. En modig, energisk og uavhengig hund. Curly coated retriever er en populær jakthund fordi den er intelligent og elsker å være ute.
 • Kinesisk crested. En hund som skiller seg ut både når det gjelder utseende og personlighet. En kinesisk crested er veldig lojal mot sin nærmeste familie, men det liker ikke så mange mennesker. Den kan gi mye glede hvis det er trent skikkelig.
 • Bichon Havanais. En veldig sosial hund med lavt aktivitetsnivå. Denne rasen tilhører også kategorien mindre hunder. Pelsen er vakker og myk, men krever mye omsorg.
 • Yorkshire Terrier. En liten hund med en flott personlighet. Det kan være litt forsiktig rundt fremmede og andre hunder. Den er veldig kjærlig overfor familien sin og vennekretsen – men den krever også mye samhold og oppmerksomhet.

Ha det beste livet med en allergivennlig hund

Med en allergivennlig hund har du muligheten til å kombinere et liv med allergi med et liv med en hund. Igjen vil vi imidlertid understreke at du ikke nødvendigvis unngår en allergisk reaksjon når du velger en av de ovennevnte rasene.

Mye avhenger også av den enkelte hunden og dine allergiske mønstre. Her er noen tips om hvordan du får det beste livet med en allergivennlig hund.

Grundig pelspleie for din allergivennlige hund

Mange av de allergivennlige hundene krever allerede mye pelsstell. Men uansett, kan du bli kvitt noen av allergiene på denne måten.

Når du aktivt børster og klipper pelsen til hunden din, har du mer kontroll over hvor pelsen havner. På denne måten reduserer du spredningen av hudflass og andre kilder til allergener.

Rene soner for hjem og hund

Og så er rengjøring av hjemmet selvfølgelig en effektiv måte å bli kvitt allergenene. Du kan ikke unngå allergi gjennom rengjøring – men du kan redusere det.

Et annet flott tips er å lage hundefrie soner i hjemmet. Hvis du for eksempel er allergisk, er det ikke lurt å la hunden ligge på sofaen eller sengen. Sørg for å holde områder fri hvor du kan få en pause fra allergenene.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *