Vi kjenner til det alle sammen.. Hunden din vil ha noe av deg, så den står gjerne med sine store, søte øyne og ser bedende på deg. De har en umulig kraft! Hvordan kjemper man mot en slik sjarm?!

Hunder kan enkelt manipulere oss mennesker med sine søte hundeøyne, men hvorfor og hvordan har hunder utviklet denne evnen? 

Skapt for å sjarmere folk

Tro det eller ei, hunder har dette uimotståelige uttrykket på grunn av oss mennesker. Hunden har bodd nær mennesker i minst 15 000 år, og over tid har det blitt dannet et veldig spesielt bånd mellom de to artene. I livet nært knyttet til mennesker er det en fordel for hunden å kunne gi uttrykk som er lette for oss å forstå. Samtidig er det en fordel å kunne sjarmere oss mennesker slik at vi tar vare på de lodne vennene våre. Gjennom evolusjonen gjennom tusenvis av år har hundearten utviklet muskler rundt øynene som gjør at hunden kan vise oss bedende blikk. Dette har gjort det enkelt for dem å sjarmere oss.

Studier viser også at hunder sjelden bruker dette uttrykket mot andre hunder og dyr – ansiktsuttrykket er dermed unikt ment for oss mennesker.

Ikke funnet hos ulver

I en studie av hundens øyne, sammenlignet forskerne med hundens nærmeste slektning, nemlig ulven. De to artene er biologisk veldig like, men spesielt på ett punkt skiller de seg fra hverandre; deres samspill med mennesker. Ulver har ikke et nært forhold til mennesker, og arten lever vanligvis ikke i samspill med oss. Forskning har vist at ulver ikke har musklene rundt øynene som gjør at de kan sette opp dette bedende blikket. Dette bidrar til å bekrefte teorien om at hunden har utviklet disse øynene, nettopp på grunn av sitt forhold til mennesker.

En etterligning av menneskets øyne

Musklene som gjør det mulig for hunder å lage det søte ansiktsuttrykket, er muskler som ligner på de menneskene har. Mer spesifikt er dette muskler rundt hundens øyenbryn. Musklene lar hunden lage store, babylignende øyne, som etterligner uttrykket folk gir når de er lei seg. Hos mennesker vekker dette et ønske og et behov for å ta vare på hunden – på samme måte som om en menneskebaby/-barn ser opprørt ut. Vi kan rett og slett ikke motstå disse søte øynene, og derfor har hunder med denne egenskapen overlevd og gitt genene sine videre.

Hunden din er ikke lei seg

Hunden din bruker sine tiggende hundeøyne for å få sympati eller trøst – eller for å få en godbit under bordet. Ved å heve øyenbrynene ser øynene plutselig store og triste ut. Det triste utseendet er imidlertid ikke et uttrykk for hundens følelser, fordi hunden din er ikke nødvendigvis lei seg i det hele tatt – den vil bare ha oppmerksomhet og omsorg. Og det fungerer ganske bra, ikke sant?

Så neste gang hunden din ser på deg med et tiggende søtt utseende, vet du nå hvorfor det er så vanskelig å motstå!

Les også om hundens syn, bl.a. hvor langt hunder kan se, om de ser farger og om hunder kan få øyesykdommer.

Kilde: Evolution of facial muscle anatomy in dogs


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *