Sjalusi er en kjedelig følelse, men som mennesker kan vi ikke unngå å føle på sjalusi fra tid til annen. Vi er imidlertid kanskje ikke de eneste dyrene som blir sjalu… Flere studier viser at hunder også reagerer på en måte som minner om sjalusi. I artikkelen gir vi deg gode råd om hvordan du kan se om hunden din lider av sjalusi og hvordan du best kan håndtere situasjonen.

Sjalu på en bamse

Hvis du tar en bamse med hjem og begynner å klappe den, hvordan vil din «ekte» hund reagere? Det er utgangspunktet for flere forskningsprosjekter som har studert hundeeiere og deres hunder. Resultatene viste at hundene var langt fra glade for at bamsen fikk oppmerksomhet. Et flertall av hundene begynte å berøre eller bestemt dytte på eierne når vedkommende koste med den kunstige hunden. Noen av hundene prøvde å komme seg mellom bamsen og hundeeieren, og noen prøvde til og med å bite etter den kunstige hunden. Sammenliknet med en bok eller en pute, var det mer sannsynlig at hundene viste sjalu oppførsel mot bamsen.

Det handler om overlevelse

Forskere diskuterer om hunder faktisk opplever sjalusi på samme måte som vi mennesker gjør. Imidlertid, som testhundenes reaksjoner viser, kan hunder i det minste utvise en oppførsel som minner om eller likner sjalusi.

Hunder reagerer antakeligvis på denne måten fordi de er avhengige av oss. Hunden din er avhengig av at du gir den mat og et sted der den kan være trygg. Derfor, når hunden din blir redd for å miste plassen i flokken, kjemper den for å opprettholde relasjonen sitt til deg. Det er mest sannsynlig også derfor hunder kan reagere negativt når en baby eller en ny valp kommer inn i familien. Plutselig har en «konkurrent» flyttet inn i hundens hjem.

Tegn på at hunden din er sjalu

Vil du vite om hunden din uttrykker sjalu oppførsel? Følgende egenskaper kan indikere at du har en sjalu hund hjemme:

 • Hunden din utviser «eierskapsaktig» oppførsel 
  Dette manifesteres når hunden din går mellom deg og dens «rival», eller at hunden din sitter demonstrativt på fanget ditt når du er fokusert på en annen person. Hunden prøver å vise at du er «dens».
 • Hunden din blir aggressiv
  Når hunden din begynner å knurre, vise tenner eller bite etter deg eller andre, viser den en type aggressiv oppførsel. Hvis en hund reagerer slik på en baby, er det viktig å søke profesjonell hjelp. Les mer om aggressiv adferd og kroppsspråket til hunden din.
 • Hunden din ødelegger ting
  Hunden din kan begynne å ødelegge leker eller stjele skoene dine fordi den ønsker oppmerksomhet. Du kan også være så uheldig at hunden din urinerer forskjellige steder innendørs, selv om den vet at den ikke skal. Disse reaksjonene kan være et tegn på sjalusi fordi hunden din prøver å fortelle deg at den ikke får nok av tiden din.
 • Hunden din går inn i et annet rom
  Noen hunder vil forlate rommet når «rivalen» ankommer. Dette kan være en reaksjon på at de føler seg forsømte. Hunder er ekstremt sosiale dyr, og det kan derfor være et uttrykk for tristhet når hunden din forlater rommet der du er.

Men hvordan forhindre at hunden din blir sjalu?

Hvis hunden din er vant til å være den eneste babyen i huset, kan den reagere på at den mister sin plass til en menneskelig baby. Hunden kan føle seg forlatt og erstattet. Derfor er det viktig å vise hunden din at den fortsatt er elsket og en del av familien. Uansett om sjalusi oppstår på grunn av en baby, en ny kjæreste eller et nytt kjæledyr, er det viktig å få løst problemet tidlig. Nedenfor finner du en rekke gode tips om hvordan du kan forhindre at hunden din blir sjalu.

Les også artikkelen vår med gode råd om hva du kan gjøre hvis du har hund og ønsker deg flere kjæledyr – på vår danske blogg.

Husk å tilbringe tid med hunden din

Å få en ny baby eller valp kan være tidkrevende. Derfor kan det være en utfordring å sette av like mye tid til den «gamle» hunden din som du gjorde før. Det er imidlertid ekstremt viktig at du reserverer tid i kalenderen til din eldre venn. Husk å leke og kose med hunden din, og hvis mulig, sett av tid der den får din fulle oppmerksomhet.

 • Ikke belønn hunden din når den oppfører seg dårlig
  Det er viktig at hunden din ikke tror at det fungerer å utvise sjalu oppførsel. Ikke gi den det den vil, nemlig oppmerksomhet. Selv kjeft kan telle som sårt tiltrengt oppmerksomhet hos en sjalu hund. Hvis hunden vet at den vil bli belønnet med tiden din når den oppfører seg dårlig, kan den fortsette med de irriterende vanene. Så den beste måten å reagere på er ikke å gi hunden din oppmerksomhet. Vend deg bort eller forlat rommet.
 • Introduser den nye babyen
  Sørg for at hunden din og det nye familiemedlemmet blir kjent. Hunden må forstå at den nye skapningen nå er en del av flokken. Hvis en baby har kommet, kan du f.eks. la hunden din snuse på noe som tilhører babyen (f.eks klær eller sutteklut) og ros og belønn den hvis den oppfører seg ordentlig. Hvem vet, kanskje de to vil ende opp med å bli bestevenner!
 • Behandle kjæledyrene likt
  Den beste måten å dyrke sjalusi er å gi det ene kjæledyret mer oppmerksomhet eller flere leker enn det andre. Derfor er det viktig at du behandler kjæledyrene dine likt. Et godt triks er å kun gi dem godbiter når de begge oppfører seg bra – da vil de kunne oppleve det å være sammen som noe positivt.
 • La det nye medlemmet delta under hyggelig samvær med hunden
  Få hunden din til å knytte det nye medlemmet til gode ting i livet. Dette er spesielt en enkel løsning hvis det nye medlemmet er en ny kjæreste eller samboer. La det nye familiemedlemmet delta i mating, lek og lufting. Hvis hunden din gjør noe bra, la personen belønne den med en godbit. På den måten lærer hunden din at det nye mennesket i livet hans bringer gode ting med seg.

Når du trenger å ta vare på en annen hund

Sjalusi kan selvfølgelig også forekomme når du har en annen hund på besøk, f.eks. fordi du må ta vare på den grunnet f-eks hundepass eller fosterhjem. Overnevnte råd vil også kunne være relevante i den sammenheng. Imidlertid trenger det ikke å være et problem i det hele tatt. Du kjenner vanligvis din egen hund godt nok til å vite om den er sosial og vil at andre hunder skal komme på besøk.

I tillegg til disse tipsene, er det alltid en god idé at hunder møtes før de skal tilbringe lengre tid sammen – spesielt i hundens eget hjem. Dette første møtet kan med fordel være på et nøytralt sted der ingen av hundene føler at det er deres territorium. Vi anbefaler alltid at hundepasserne våre møter hunden før de skal passe den. Her vil det være en stor fordel at hundepasseren tar med seg sin egen hund hvis den kommer til å være hjemme under oppholdet.

Generelt er det viktig at du trener hunden din til å være sammen med andre hunder, og være lydig mot deg. Dette vil i stor grad kunne hindre hunden din i å bli sjalu. Hvis hunden din lytter til deg, vil den raskt kunne forstå hvordan den skal oppføre seg og dermed bli vant til den nye situasjonen. Les guiden vår for hundetrening her – på vår danske blogg.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *