Mange hunder kjenner til dette altfor godt: Den store frykten for å dra til veterinær! Det kan manifestere seg på forskjellige måter, og skrekken kan vises i varierende grad. Men heldigvis kan du i de fleste tilfeller hjelpe hunden din med å gjøre frykten om til noe positivt.

Hvorfor blir hunden redd?

Alle hunder kan være redde for å gå til veterinæren. Dette skjer oftest fordi hunden forbinder besøket med noe negativt.

Hundens minne er assosiativ. Dette betyr at den som sådan ikke husker minner, men forbinder steder, mennesker, lukter osv. med følelser. Så hvis hunden din har hatt en dårlig erfaring hos veterinæren, vil den knytte den følelsen (frykt eller ubehag) til klinikken, lydene, veterinæren o.l. neste gang den blir tatt med til samme sted.

Et veterinærbesøk kan også bli en traumatisk opplevelse for hunden – spesielt hvis hunden er veldig sjenert eller innadvendt på forhånd. Alt lukter annerledes, og det er mange forskjellige lyder enn de som vanligvis er hjemme. Det er mange dyr og mennesker, og ting skjer på andres premisser enn på hundens. Stemningen kan være travel eller hektisk. Hunden din blir ofte løftet opp på et bord av fremmede og undersøkt med instrumenter den kanskje ikke er vant til. Kanskje krysses hundens personlige grenser; folk kommer for nærme og det er ingen steder å gjemme seg eller komme seg unna. Alt dette kan bidra til at hunden blir redd for å gå til veterinæren.

Hvorfor er det viktig å være klar over veterinærens frykt?

Som hundeeier kan du ikke unngå at hunden din av og til må til dyrlegen. Derfor er det viktig å lære hunden at besøk hos veterinæren er en positiv opplevelse.

Hvis hunden er engstelig for veterinæren, kan det føre til noen problemer:

  • Det kan oppstå stressende situasjoner der hunden reagerer aggressivt.
  • Det kan ende med at hunden må bedøves hvis den skal undersøkes (noe som ikke alltid hjelper med angsten).

Dette kan skape anstrengte forhold mellom hund og eier, og til slutt resultere i å kanskje måtte unngå veterinærbesøk for å unngå konflikt, som dessverre kan ha konsekvenser for hundens helse.

 

Hvordan kan du vite at hunden din misliker veterinærbesøk?

Hunder har forskjellige måter å uttrykke sin angst på, men du kan vanligvis se at hunden din er redd hvis den:

  • Har en lav kroppsstilling
  • Prøver å gjemme seg / unnslippe
  • Bjeffer, klynker eller knurrer
  • Rister og hyperventilerer

Hva kan du gjøre?

Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å hjelpe hunden din hvis den virkelig misliker turene til veterinær.

Tren hunden din til å være trygg

Se på hundens problem: Hvilken del av besøket er det den ikke liker? Hvis f.eks. det er venterommet som stresser hunden din, kan du prøve å la den vente i bilen til den har time. På denne måten unngår du situasjonen som skaper hundens angst.

Begynn å trene hunden din til å gå til veterinæren så tidlig som mulig. Fra hjemmet kan du «øve» med hunden din på hva som kan skje hos veterinæren. Ta f.eks. på ørene, tennene, potene osv. regelmessig slik at den lærer at det er greit å komme nær disse områdene.

Humøret ditt betyr mye

Det er viktig at du gjør det til en positiv opplevelse for dere begge å besøke veterinæren. Hvis du er bekymret, stresset eller rastløs, vil hunden din også være det, og da har du et dårlig utgangspunkt. I stedet kan du gjøre det til en positiv ting å dra til veterinæren. Sørg for at du gir rikelig med kos, godbiter, lek og godt humør. Du skal være rolig og ikke rope eller kjefte. Og til slutt la ting ta den tiden de tar – på den måten overskrider du ikke hundens grenser ved å stresse den unødig.

Veterinæren kan hjelpe

Snakk med veterinæren din om problemet, slik at hen er klar over det. Dette er verken første eller siste gang de kommer over hunder som er redde, og de vet hva de skal gjøre for å håndtere det best. I utgangspunktet bør du velge en klinikk som passer deg og hunden din. Hvis du liker å være der, vil det være lettere å få hunden din til å akseptere besøket.

Avhengig av hundens personlighet, kan det være lurt å prøve å ta hunden til veterinæren uten at den faktisk har time. Gjør den vant til at dette er et trygt sted å være. Sitt litt på venterommet, gi litt godbiter, gå en tur rundt blokken, prøv å veie hunden din på vekta på venterommet og liknende.

Det kan selvsagt hende at du heller vil gå til veterinæren kun når hunden har time, til hunden har lært at det er greit å være der. I stedet kan du trene hjemme til hunden er komfortabel i situasjoner som minner om veterinærbesøk.

For mange hunder fungerer det også å besøke veterinæren igjen umiddelbart etter en dårlig opplevelse. Gå til veterinæren uten time, sørg for å ha god tid, og skap en positiv opplevelse for hunden din. Husk å inkludere masse kos og godbiter! 🙂

Har du noen gode tips for å hindre eller lindre dyrlegeskrekk hos hund? Del dem med oss ​​i kommentarfeltet!

 

Categories: Helse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *