Det nye året er rett rundt hjørnet og med det kommer gjerne en kveld med fest, farger og mye lyd. Det kan være vanskelig å finne et rolig sted der fyrverkeri ikke blir sendt opp til den store gullmedaljen. Og hva gjør du hvis hunden din ikke liker fyrverkeri? Les videre og få noen gode råd om hvordan du kan gjøre nyttårsfeiringen bedre for hunden din.

Hunder reagerer forskjellig på lyd og lys. Det er derfor viktig at du først er klar over hvordan hunden din faktisk reagerer på fyrverkeri. Deretter kan du lage en plan basert på det.

Fyrverkeri sendes ofte opp i Norge allerede fra 27. desember, til og med 1. januar. Dette utgjør mange dager med en potensielt veldig stresset hund. Derfor er det viktig at du og hunden din er godt forberedt, for det er vanskelig å trene tilstrekkelig i løpet av få dager rett etter jul. Optimalt må du trene opp hunden din til mye lys og høye, plutselige lyder allerede i valpetiden. Hvertfall så tidlig som mulig.

Hva burde du gjøre?

Sørg for at hunden din ikke er alene første gang den opplever fyrverkeri. La hunden oppleve lydene hjemme i trygge omgivelser ved for eksempel å starte en film med fyrverkeri. Start med lavt volum og øk volumet gradvis. Sørg for å spille av lydene mens hunden er glad og trygg. På den måten forbinder den det med noe positivt. Senere kan du også prøve ekte fyrverkeri (utendørs selvfølgelig …).

Når du lufter hunden din i dagene frem til nyttår og nyttårsaften, bør du ha hunden i bånd. Da får du tatt tak i den i tilfelle den skulle bli redd eller skvette. Da kan den heller ikke komme for nær fyrverkeriet. På nyttårsaften bør du ta en veldig lang tur på ettermiddagen, slik at hunden din slites ut før kvelden. Ha hunden i bånd, enten den er redd for fyrverkeri eller ikke. Fyrverkeri gir farlig avfall på gaten som du for all del må sørge for at hunden din ikke spiser.

Selve nyttårsaften

På kvelden er det lurt å trekke for gardinene slik at hunden din ikke blir påvirket av lysglimt fra utsiden. Sett på litt musikk som skaper et konstant lydnivå. Det kan dekke over noen av de plutselige lydene.

Distrahér hunden din hvis støyen fortsetter. Lek med den og få den til å tenke på noe annet. Du kjenner hunden din best, så gjør noe som du vet at den vil elske. Du kan også gi den et stort og deilig tyggebein. På den måten fjerner du fokus fra fyrverkeriet og festingen. Hvis hunden din fremdeles er redd og f.eks gjemmer seg, er det best at du lar den være alene. Du får aldri noe godt ut av å tvinge hunden din til å gjøre noe den ikke vil.

Husk også at fulle mennesker er en ekstra stressfaktor fordi de ikke oppfører seg slik de pleier å gjøre, noe hunder ofte kan finne uforutsigbart og litt merkelig.

Det kan være lurt å vurdere å ha hunden din i litt mer «øde» områder i landet der det er mindre fyrverkeri. På den måten vil ikke hunden din bli konfrontert med ubehagelig støy. Les mer om å booke en manuelt godkjent, privat hundepasser her.
Hvis hunden din er veldig ukomfortabel med fyrverkeri, kan du også vurdere om den bør gis beroligende medisiner. Det finnes spesielle halsbånd, aromaterapi, kosttilskudd, spesielle klær (thundershirts) og medisiner som kan hjelpe hunden din. Du kan alltids spørre veterinæren din og få gode råd om hvordan du best kan håndtere veldig nervøse hunder.

1. januar

Etter nyttår må du også være ekstra oppmerksom på hunden din når du er ute. Vi mennesker vet godt at man må fjerne søppel etter fyrverkeri på bakken, men hunder trenger litt tilsyn. Det er ofte også mye glass på veiene som har blitt brukt til fyrverkeriholdere eller etter fester. Så husk å vær litt ekstra obs når du lufter hunden din de første dagene på nyåret.

Skal du ut på nyttårsaften? Eller bor du et sted der det sendes opp mye fyrverkeri? Husk at du kan booke en nøye vurdert hundepasser som kan ta godt vare på hunden din på www.dogley.com/no!


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *