Dette er enhver hundeeiers verste mareritt; at hunden deres stikker av. Dessverre kan det skje med selv den mest veloppdragen hund, å bli skremt av en høy lyd eller at det er et fristende hull i gjerdet. Men hva gjør du som hundeeier hvis hunden din har forsvunnet? Og hva skjer med hunden hvis den blir funnet av andre? Les og lær mer om hvordan du håndterer bortkomne hunder.

Hvordan skal jeg lete?

Heldigvis finner mange hunder veien hjem på egenhånd. Dessverre gjelder ikke dette alle. Derfor er det lurt å ha en taktikk for å lete effektiv etter hunden sin i tilfelle den skulle gå seg vill.

Hvis hunden din har stukket av, er det heldigvis mye du kan gjøre for å starte et eget søk:

  • Let umiddelbart. Ikke anta at hunden din vil finne veien hjem selv. En hund kan komme langt, så det lønner seg å ta bilen. Fortsett å lete selv om det blir mørkt.
  • Start med å lete nær hjemmet ditt. Kan hunden din ha kommet seg inn et sted den ikke kommer seg ut igjen? Et skur? En garasje eller bod?
  • Rop på hunden din med navn eller kallenavnet den reagerer på. Rop høyt og tydelig, og hør etter om du kan høre den svare i nærheten.
  • Ta med deg hundens favorittgodbiter når du leter. En hundesnute kan lukte ting på lang avstand. Rist også posen slik at den kan høre at du har den med deg.
  • Se etter ledetråder – potetrykk eller avføring kan være til god hjelp.
  • Si fra til de rundt deg. Hvis hunden din ikke blir funnet umiddelbart, bør du henge opp plakater, ringe politiet og kontakte Dyrebeskyttelsen. Del et bilde av hunden din på sosiale medier, få venner i området til å lede osv. Jo flere som bidrar og er informert, jo bedre!
  • Kontakt veterinærer i området for å høre om de har fått inn skadede eller avdøde dyr, spesielt dersom hunden ditt ikke er ID-merket (chippet).

Hva skjer med en hund som har forsvunnet?

Dyrebeskyttelsens avdelinger kan ta imot bortkomne hunder hvis de får melding om løse hunder uten eier. De sjekker om hunden er chippet/registrert og kontakter eieren. Hvis eieren ikke er å finne, vil hundens informasjon bli lagt ut på lokalavdelingens nettsted. Hunden kan også bli registrert hos politiet, som legger ut annonser på sin egen nettside, i aviser og lignende. Hvis eieren ikke blir funnet, vil Dyrebeskyttelsen som oftest prøve å finne et nytt hjem for hunden. I verste fall kan hunden risikere å bli avlivet.

Det er ikke lovpålagt å chippe hunden sin i Norge. Det er likevel å anbefale, da en chip vil kunne hjelpe deg å få hunden din trygt hjem igjen hvis de skulle bli borte. På Dyreid.no kan du starte registreringen. Husk alltid å ha registreringen din oppdatert slik at du kan bli kontaktet hvis du for eksempel har flyttet eller fått nytt telefonnummer.

Hvor kan du ringe / finne bortkomne dyr?

Politiet
Du kan ringe Politiet og spørre deres lokalavdeling om de har fått inn en melding om en løs hund

Dyrebeskyttelsen / Dyrebar.no
På Dyrebeskyttelsens hjemmeside vil du finne en oversikt over alle avdelinger og finne din lokalavdeling. Din lokalavdeling vil kunne ha en egen fane på nettsiden hvor savnede dyr blir lagt ut.
Dyrebar.no er en nettside dedikert til savnede dyr og dyr som har blitt funnet.

 

Trenger du en hundepasser som alltid lufter hunden din i bånd? På Dogley kan du finne hundepassere over hele landet som har erfaring og hjerterom til å ta vare på alle slags hunder. Klikk her og finn din perfekte hundelufter.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *