Den norske vinteren kan være hard kost for hundene våre. Det er en sesong som byr på salt i potene og våt pels. Men bør den også innebære varmt, tørt yttertøy? Eller kan hunder holde seg varme selv? Vinterklær til hunder ser ut til å bli mer og mer populært, og dukker opp på hunder overalt. Vi har undersøkt om hundevinterklær faktisk er nødvendig, eller bare søtt.

Det korte svaret er at den kommer an på hunden. Det er mange faktorer du må vurdere før du bestemmer deg for om hunden din skal bruke yttertøy.

Hunder er forskjellige

Det er mange hunder som ikke opprinnelig kommer fra Norge og andre kalde steder. Dette gjelder spesielt for de minste hundene. Rasen chihuahua for eksempel, stammer fra Mexico og er derfor skapt for et litt varmere, mindre regnfullt klima. Den er faktisk ikke i stand til å holde varmen i det norske vinterværet. Så det er lurt å vite hvor hundens rase opprinnelig kommer fra, hvis du skal vurdere om den skal være påkledd i vintermånedene i Norge.

Det kan også være lurt å se på hundens personlighet. En aktiv hund fryser mindre enn en inaktiv hund fordi den øker egen puls helt ubevisst. En hund som er vant til å bli luftet i rolig tempo, kan derfor trenge mer hjelp for å holde seg varm.

Hvordan ser hunden din ut?

Det er logisk at en hund med tykk pels har lettere for å holde seg varm enn en hund med tynn pels. Spesielt hunder med underpels vil ha en fordel om vinteren fordi de vil være i stand til å tåle hardt vær. Underpelsen hjelper til med å holde varmen.

Men tjukk pels betyr ikke alltid en varm hund. Hvis hunden din har korte ben og lang pels, blir pelsen raskt våt, tung og kald når den trasker i snø og gjørme. Den kan derfor trenge litt kortere turer eller litt ekstra tørking av pelsen etter tur. Det kan være verdt å vurdere om en jakke vil være en god løsning for en hund med korte ben og mye pels. Spesielt hvis den luftes i gjørme og høyt gress, eller hvis den tumler mye rundt.

Jo mindre hunden er, jo større overflate

Små hunder har vanskeligere for å holde seg varme fordi de har større overflateareal i forhold til sine indre organer (bryst- og bukhule) enn store hunder. De har mer overflate enn de har fylde. Det samme gjelder veldig slanke hunder som f.eks greyhounds. Denne rasen har vanskelig for å holde seg varm fordi overflaten er så stor at de lett gir fra seg varme. En liten eller tynn hund kan dermed dra nytte av litt ekstra hjelp til å holde seg varm.

Spiller hundens alder en rolle?

Hundens alder kan godt være en faktor om du bør å vurdere om den skal være kledd eller ikke. Hunder som er gamle eller syke (med for eksempel leddgikt) kan også ha nytte av å ha på seg yttertøy. Ved å gi en gammel eller revmatisk hund et teppe, hjelper du den blant annet med å spare energi som den ellers ville brukt for å holde seg varm.

Vinterklær til hunden eller ikke?

Hvis en hund trenger å bruke klær, er det viktig å dekke til kroppens kjerne, altså mageregionen. Det er her varmetapet er størst. Noen hunder kan imidlertid også ha nytte av å ha på seg sko.

Det viktigste å ta hensyn til når det kommer til vinterklær eller ikke, er at hunden skal ha nytte av det. Husk at det ikke er naturlig for hunden din å bruke klær. Aldri le av hunden din når den har på seg klær, fordi det vil gjøre den usikker. Hvis det ikke føles behagelig, kan det skape en ubehagelig situasjon for hunden fordi den føler seg sårbar eller hånet (ja, hunder merker dette!). Altså bør du kun ta på hunden din klær hvis det er bra for hunden, ikke fordi du synes det er søtt eller fint.

Du kan lese mer om Dogleys råd om hunder og vintervær her.

Categories: Sundhed

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *