Det sies at hund og eier ofte er relativt like. Husker du for eksempel scenen i 101 Dalmatinere der Pongo leter etter en ny kjæreste for seg selv og sin eier? Han ser lengtende ut vinduet og ser den ene kvinnelige hundeeieren etter den andre komme gående med en hund som ser ut som eierne på en prikk! Er dette bare en god historie som Disney har funnet på? Eller passer det faktisk? Vi har undersøkt om hund og eier faktisk er like, eller om det bare er noe vi forestiller oss.

Du påvirker hundens oppførsel og humør

Kanskje er det noen ganger sånn at hund og eier er fysisk like, men hvis vi ser på personlighet, kan det faktisk være noe der også. Du og hunden din har ganske stor innvirkning på hverandre. Hunden din kan føle humøret ditt, og handler i samsvar med det. Derfor er hunden din glad når du er glad, rolig når du er rolig, og stresset når du er stresset. Båndet du har til hunden din er basert på personlighetene deres. Jo bedre dere kjenner hverandre, jo bedre kan dere lese hverandres humør, og jo mer påvirker det stemningen dere imellom også.

Noen mener at hunder etterligner/hermer etter eierne sine. Hvis du er glad og tilstedeværende når du er sammen med hunden din, vil den gi deg samme oppmerksomhet tilbake. Hvis du er opptatt med noe annet når du for eksempel lufter hunden din, vil den heller ikke fokusere på deg. Det er til og med bevist at hvis du pleier å gjøre spesielle bevegelser eller gestikuleringer, kan hunden din etterligne deg så langt det lar seg gjøre.

Ved universitetet i Wien har en gruppe forskere faktisk laget et prosjekt der de har studert de interne forholdene til hund og eier. Et menneske og hunden hans blir sett på som en dynamisk gruppe som påvirker hverandre. Personlighetene til hunden og eieren ble analysert, og det viste seg at de i stor grad påvirker hverandre både i oppførsel og humør.

Et annet eksperiment viste at de grunnleggende personlighetene til hunder og eiere faktisk er mer eller mindre de samme i mange tilfeller. Noen forskere fra Ungarn delte begrepet personlighet inn i fem kategorier og så på hundene og deres eiere. I samarbeid med hundenes og eiernes venner og bekjente, undersøkte forskerne:

  • om de var innadvendte eller utadvendte
  • om de var nervøse eller rolige
  • om de var åpne, eller om de var vanskelige å komme inn på
  • om de var pliktoppfyllende eller ikke
  • om de var samarbeidsvillige eller uavhengige

Det viste seg at personlighetene til hundene og eierne faktisk samsvarte mer eller mindre.

Når du velger hund

Resultatet av den ungarske studien gir mening når du ser på valget av hunden du vil ha. Det er også en utbredt teori at mange hundeeiere velger hunden sin basert på personlighetstrekkene de selv setter pris på. Du velger generelt en hund basert på de delene av deg selv du liker best. Så hvis du er utadvendt og aktiv, er det mer sannsynlig at du velger en valp med krutt i. Og hvis du derimot er stille og rolig, foretrekker du kanskje en hund som også tar livet med ro.

Venner likner venner

Hos mennesker er det også mange likheter mellom venner. Du blir venner med mennesker som oppfatter verden på samme måte som du gjør. En gruppe forskere i California har gjort et eksperiment der de viste en gruppe mennesker noen forskjellige videoklipp (av blant annet musikk og komedie), mens de leste reaksjonene seergruppen hadde i hjernen. Fra resultatene av de mange hjernereaksjonene kunne forskerne faktisk lese hvilke personer i gruppen som var venner. Faktisk også hvem som var vennenes venner! Fordi reaksjonsmønstrene deres i hjernen minnet tilstrekkelig om hverandre. Ut fra dette eksperimentet kan vi dermed konkluderer med at vi blir venner med mennesker som likner som oss selv. Og når hunden er menneskets beste venn, hvorfor skal ikke den teorien også stemme med hundene våre?

Men likner ikke også hunder og eiere, rent utseendemessig?

Det ser ut til at hunder og mennesker er mest like personlighetsmessig. Men, det har også blitt gjort eksperimenter der folk som ikke har hund har blitt presentert med bilder av hunder og av deres eiere i vilkårlig rekkefølge, hvor de skulle gjette hvem som eide hvilken hund. Over 50% av tiden gjettet de riktig. Dermed antyder det at det er en slags utseendemessig tilknytning mellom visse mennesker og visse hunder. Så noe kan tyde på at hunder og eiere visuelt likner på en eller annen måte. Gerrard Gethings fra England startet et prosjekt for å finne hunder og hundeeiere som liknet hverandre. Noen av de artige bildene fra prosjektet kan du se under. Du kan lese mer om prosjektet hans her.

Ser du og hunden din like ut, eller er det bare en morsom idé vi liker å se for oss? Del tankene dine med oss ​​i kommentarfeltet under!

 

Posted by Photography on Tuesday, September 4, 2018

 

Posted by Photography on Tuesday, September 4, 2018


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *