Hundene våre har mange imponerende evner. De er fysisk sterke, kan løpe utrolig fort, de hører mye bedre enn vi gjør og luktesansen deres er ekstraordinær. Men hva med synssansen? Les videre og finn ut hvor godt hunden din faktisk ser.

Ulike hunder har forskjellige syn

Som med alle andre sanser hos hundene våre, er det forskjell fra rase til rase. Det varierer hvor godt hunder ser, avhengig av bl.a. deres hodeform og formålet de blir avlet for. Noen hunder har øyne tett sammen, andre har øynene langt ut på siden av hodet. Noen hunder er avlet for jakt og må derfor være flinke til å se ting bevege seg raskt gjennom landskapet, og noen hunder har ikke et spesifikt bruksformål.

Øyets struktur

Hundens og menneskets øyne er veldig like. Imidlertid er det noen signifikante forskjeller. Hunder har flere av de såkalte ‘stavcellene’, noe som gjør dem litt mer følsomme for lys. Men samtidig er det også det som får dem til å se betydelig bedre i mørket enn vi mennesker gjør. Hunder har et lysreflekterende lag i øyet som hjelper dem å se i mørket. Det er også det som gir gul blending hvis vi tar bilder av hunder i et mørkt rom eller ute om natten.

En hund kan se omtrent 200-240 grader, avhengig av hvor øynene sitter på hodet. Det gir muligheten for et bredt syn, men uten mye overlapping slik vi mennesker for eksempel har. Mennesker ser omtrent 180 grader, men mye av synet i det ene øyet overlapper synet i det andre øyet. Derfor er mennesker bedre på avstandsvurdering enn hunder. På samme måte er «nærsynet» deres ikke så godt som vårt. De er derfor ikke så flinke til å se detaljer som vi er (her har de heldigvis sin fantastiske snute som vil kompensere) I sin tur ser hunder ting som beveger seg mye bedre enn vi gjør. Hvis noe beveger seg, kan de se det på en avstand på 900 meter, hvor de «bare» kan se det på en avstand på 500 meter hvis det står stille.

En ting du selvfølgelig må huske på når du snakker om hundens syn, er at vi mennesker vanligvis ser verden fra et sted mellom 1,5-2 meter høyt, hvor hundene våre vanligvis ser alt fra omtrent ½ meters høyde. Deres syn er derfor begrenset i høyt gress eller lignende, der vi mennesker godt.

Ser hunder i farger?

Det er ikke helt klart hvordan hundene våre oppfatter farger. Spennende ny forskning antyder at hunder kan lukte forskjellige farger fordi forskjellige pigmenter har forskjellige dufter. Men det antas generelt at de kan se noen farger, spesielt blå og gule, men har vanskeligheter med å oppfatte andre farger som grønt og rødt. Kanskje du allerede har lest artikkelen vår om hundene våre kan se på TV? Her har vi skrevet litt om hundens oppfatning av farge og dens evne til å se levende bilder. Du kan lese den ved å klikke her.

Blinde og svaksynte hunder

Selvfølgelig er det også hunder som er blinde eller svaksynte. Men det betyr ikke at hunder ikke kan ha et godt liv. Hunden din kan lett leve et fantastisk liv med nedsatt syn. De andre sansene hjelper den å navigere. Som eier må du bare ta noen forholdsregler. Hvis hunden din er blind eller svaksynt, bør du f.eks. ikke bevege seg for mye rundt møblene hans i hjemmet. Og la hunden gå tur på steder den allerede kjenner. Mange bruker også trikset med å gå rundt med noe som lager en lyd (f.eks. en bjelle i lommen), slik at hunden vet hvor du er, og dermed unngår å bli skremt hvis den ikke har sett deg komme.

Hva med øyesykdommer?

Dessverre kan hundene våre også få øyesykdommer; arvelige så vel som tilfeldige. Men i mange tilfeller kan de få hjelp. Hvis hunden din for eksempel skulle få grå stær, kan den – som mennesker – utbedres hvis det oppdages tidlig i prosessen. Hunden kan også opereres med ultralyd relativt enkelt. Hunder kan også få synsproblemer på grunn av andre sykdommer de lider av. Hvis hunden din har høyt blodtrykk eller diabetes, er det viktig at du forsikrer deg om at hundens syn forblir uendret. Samtidig kan en endring i hundens syn også være et tegn på at noe annet må undersøkes.

Hvordan vet jeg om hunden min ser dårlig?

Hvis du er i tvil om hunden din ser dårlig ut eller ikke, kan det være fordelaktig å prøve å legge merke til noen forskjellige ting. Prøv f.eks. å vurdere om det kan være synet som er problemet hvis:

  • hunden har problemer med å legge merke til ting du kaster mot den
  • det føles utrygt på nye steder
  • hunden går inn i møbler eller vegger
  • pupillene trekker seg ikke sammen når de utsettes for lys
  • den har mye søvn / slim i øynene
  • øynene endrer utseende

Alle disse punktene ovenfor kan være indikatorer på at noe er galt med hundens syn. Hvis du mistenker synsproblemer hos hunden din, bør du kontakte en veterinær og det kan være gunstig for både hund og eier å vurdere hundeforsikring.

Har du en hund som er blind eller svaksynt? Husk at mange Dogley-hundepassere også tilbyr å ta vare på hunden din i ditt eget hjem, slik at den ikke trenger å bli kjent med nye steder når trenger pass. Klikk her og finn en hundepasser nær deg.

Categories: Helse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *