Alle hundeeiere av hunnhunder skal igjennom løpetid, men hva innebærer det? Hva skjer fysisk i hundens kropp under løpetid, og hvordan håndterer man situasjonen best mulig? 

Hva er løpetid?

Løpetid er perioden hvor en tispe er klar for befruktning. Fysisk skjer det at hundens østrogennivå stiger og faller for å frigjøre egg. Tispen vil – som en menneskelig kvinne – blø. De fleste tisper kommer i løpetid når de er et sted mellom 7 og 12 måneder gamle, avhengig av hvor fort de er fullvokste. Små hunder får løpetid tidligere enn større hunden fordi de blir raskere utvokst.

Løpetid kan deles inn i fire forskjellige faser:

  • Proestrus (varer i 3-16 dager. Det er her tispen blør)
  • Osestrus (den faktiske løpetiden, som varer i 4-12 dager. Hvis du ikke vil ha valper, er det denne tiden man bør passe på!)
  • Metestrus (løpetiden avtar og tispen begynner å «være seg selv» igjen)

Hvor lenge varer det?

Løpetid varer i ca. 3 uker. En tispe kommer i løpetid omtrent hvert halvår, men noen får det også oftere. Jo eldre hunden din er, jo mer kan intervallene mellom løpetid variere. Imidlertid kommer ikke hunder i overgangsalderen på samme måte som mennesker gjør, og de kan derfor komme i løpetid hele livet. Jo eldre hunden din er, desto viktigere er det å følge med på den rundt løpetiden, fordi eldre tisper har en tendens til å utvikle betennelse i underlivet i forbindelse med løpetid.

Sykdom kan også ha innvirkning på hvor ofte en hund får løpetid. Hvis hundens løpetid ikke kommer når den skal bør du kontakte veterinæren.

Hvis en tispe har født valper, tar det omtrent 5-8 måneder før neste løpetid.

Et godt tips: Hvis hunden din har løpetid, er det lurt å holde den hjemme fra arrangementer (f.eks. show eller konkurranse) der andre hunder deltar. En hund med løpetid distraherer hannhunder og kan gjøre det vanskelig for dem å oppføre seg ordentlig!

Hvordan vet du når tispen har løpetid

Du kan ofte merke på hunden din når den nærmer seg løpetid. I tiden frem til løpetid vil hunden ofte være rastløs og litt mer selvstendig enn ellers. De tisser mer enn vanlig for å markere løpetiden i deres nærområde. Noen hunder blir veldig slitne, men dette er også en normal reaksjon.

Tispen kan hovne opp, og som tidligere beskrevet, blø. Hos noen hunder merker du knapt det, mens hos andre hunder har man bruk for hundebleie. Husk at hvis tispen din skal bruke bleie, bør du venne henne til det i trygge omgivelser. Det er ikke naturlig for hunder å bruke klær, derfor kan det ta litt tid å lære dem å akseptere.

Det kan være en god ide å gi hunden din litt ekstra oppmerksomhet når den har løpetid. Hormonene raser og hunden løper sannsynligvis ikke så fritt som den pleier, og dette kan ofte føre til rastløshet. Hvis hunden din har løpetid, bør du leke litt ekstra med den, eller lufte den i nye omgivelser slik at den kan bruke ekstra energi.

Er du i tvil kan du alltid få hjelp fra hundens dyrlege for å finne ut av hvor hunden er i syklusen sin.

Falsk graviditet

Man kan kommer over fenomenet som kalles falsk graviditet. Det er (som navnet avslører) at hunden tror den er gravis, men faktisk ikke er det. Falske graviditeter forekommer av og til fordi alle tisper som ikke er sterilisert gjennomgår de samme hormonelle forandringene, enten de blir gravide eller er i løpetid. Her kan falsk graviditet forekomme i hundens bevissthet.

Hvis hunden din opplever falsk graviditet, vil kroppen begynne å forberede seg på å få valper uten å være gravid. Hunden vil få hovne melkekjertler og bli oppblåst. Atferdsmessig kan det begynne å lage «rede» og behandle leker eller bamser som valper. Den kan også ha økt appetitt og bli mer utadvendt. Hvis du mistenker at hunden din opplever en falsk graviditet, bør du snakke med veterinæren: delvis for å få bekreftet situasjonen, men også for å snakke om hva som kan gjøres for å unngå det en annen gang.

Hva om du ikke vil ha valper?

Det beste du kan gjøre hvis tispen din har løpetid, og du ikke vil ha valper, er å bokstavelig talt holde den i kort bånd. På denne måten kontrollerer du hvor nær den kommer andre hunder, og du unngår dermed å gi den muligheten til å løpe rundt.

Man kan også gi hunden sin hormonell sterilisering, en slags p-pille som må gjentas 2-3 ganger i året.

Noen foreslår også at du kan sprøyte dufthemmer på hundens halespiss. Den maskerer duftene som hunden din avgir naturlig, og hannhunder kan ikke plukke opp løpetiden.

Hvis du vil være helt sikker på at hunden din ikke blir gravid, kan du få den permanent sterilisert hos dyrlegen. Dette gjøres vanligvis mellom 1. og 2. termin, men kan gjøres uansett hundens alder. Noen tisper blir utilpass eller kanskje ekstremt sløv når de har løpetid. Da kan det være verdt å vurdere om den skal steriliseres.

Vil du vite mer om hundens kropp og helse? På bloggen har vi samlet en serie av artikler om det sunne og lykkelige hundelivet – du kan lese dem ved å klikke her.

Categories: Helse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *