Mange hundeeiere møter dilemmaet hver sommer: Skal hunden min bli med å reise på ferie, eller skal den bli passet på mens jeg er borte? Vi har snakket med Anette, som er sykehusleder og veterinær hos Evidensia. Hun snakker om hva som er viktig å huske på når du lager ferieplaner som hundeeier. 

Skal hunden bli med på ferie?

Vi mennesker elsker å dra på ferie og kose oss sammen i varmere strøk. Hunder forstår ikke begrepet «ferie» slik som vi gjør. Avhengig av type tur, kan det faktisk være stressende for hunder å bli med. Så selv om hunden er en del av familien, kan det godt hende at familieferie ikke er det beste for hunden din.

Det er en stor forskjell mellom ulike ferietyper. Hvis du skal ha norgesferie på sommerhytten, trenger du selvfølgelig ikke å tenke på samme tiltak som du må hvis du skal på biltur gjennom Europa. Som hundeeier bør du tenke nøye gjennom om det er en god idé å ta med hunden. Anette sier at du må gjøre både hunden og deg selv en stor tjeneste med å nøye vurdere situasjonen før en beslutning tas. Begynn med å spørre deg selv: Er det for din skyld eller for hundens skyld at du tar den med på ferie? Hvis det er for din skyld, kan det være lurt å la den bli hjemme. Selv om hunden er en del av familien, har den andre behov enn dens menneskelige familiemedlemmer. Det er viktig at du er klar over om hunden din er egnet til å bli med på reisen. For eksempel, hvordan vil den trives i nye miljøer? Er destinasjonen og transportformen krevende for hunder?

Hva bør du være oppmerksom på?

Hvis du skal kjøre en time til hytta med hunden din, er det ikke mye å overveie. Men hvis du for eksempel tar hunden din med på ferie til utlandet, er det en rekke ting du bør være obs på. På Evidensias nettside kan du finne hjelp og veiledning om hva du må huske å undersøke. Annette sier at hundens veterinær kan veilede deg litt, men mesteparten må du utforske selv. Noen av tingene du trenger å ha kontroll på er:

  • Gjør deg kjent med de rettslige kravene uansett hvor du drar. Hvis du skal gjennom andre land på vei dit, må du også undersøke lovene deres.
  • Hva bør du gjøre hvis noe skjer med hunden på tur? Hvor kan man søke hjelp?
  • Hvilke lidelser er forbundet med transportformen? Skal hunden sitte i lasterommet til et fly, kan du lese mer om regler for hunder på fly her. Eller i et varmt bagasjerom? Er de for eksempel vant til å sitte i bur?
  • Hvilke lidelser er forbundet med reisen? Er det hundesykdommer som kan påvirke hunden din der du ferierer? Eller flått/mygg som kan være smittsomt? Klarer hunden å takle klimaet?
  • Har hunden din et gyldig pass, er den vaksinert eller får spesiell behandling (for eksempel ormer) gjennom hele reiseperioden? Trenger den behandling når den kommer hjem?
  • Er telefonnummeret ditt med landskoden +47 på hundens halsbånd hvis den skulle forsvinne?
  • Hva har du booket til oppholdet ditt? Kan hunden være alene? Hvor skal den være når du handler eller drar til en restaurant?
  • Er du klar over hva hundeforsikringen din dekker?
  • Hva gjør du med vann og mat? Er drikkevann tilgjengelig hvor som helst på turen? Og tar du med deg hundemat, eller kan du få det hunden din trenger dit du skal?
  • Har du pakket et reise-apotek til hunden din med det som er mest nødvendig?

Det er ditt ansvar

Anette påpeker flere ganger at uansett hvor du drar, er det hundeeierens eget ansvar å sette seg inn i hvordan det vil være for hunden å bli med på reisen. Når du først har dratt er det for sent å ombestemme seg, og derfor må du være sikker på at det er riktig beslutning som er tatt. Samtidig er det viktig at du følger med på loven til reisemålet ditt, da den kan endres på kort varsel. Husk alltid at hundens behov er forskjellige fra ditt, og at selv om en situasjon kan være avslappende for et menneske, trenger det nødvendigvis ikke være det for et kjæledyr.

 

Skal hunden din være hjemme når du drar på sommerferie? Hos Dogley kan du booke godkjente og kjærlige hundepassere som er klare til å ta vare på hunden din – også i ditt eget hjem.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *