Løper hunden din fritt rundt i hagen, og pleier den å tygge på ting? Da bør du være oppmerksom på hvilke planter du har i hagen. Selv om mange hageplanter er fine å se på, er de ikke alltid bra å spise. Derfor kan det være lurt å ha kontroll på hvilke planter i hagen din hunden din tåler og hvilke som er giftige. 

I blogginnlegget hjelper vi deg med å få en oversikt over hvilke planter som er giftige og hva du skal passe på hvis du mistenker at hunden din har spist noe den ikke tåler. På slutten av blogginnlegget kan du finne en liste over planter som er trygge å ha i hagen.

Planter du må være obs på

Vi har laget en liste over noen planter, busker og trær som er populære i norske hager, men som også kan skape store problemer for kjæledyrene våre. Listen er ikke komplett, men samler noen av de viktigste og vanligste plantene. Plantene er ikke farlig i seg selv, men kan være det hvis din firbeinte venn har en vane å spise alt den kommer over. Mange av disse plantene gjelder også for mennesker og katter:

 • Horthensia: En busk med store, vakre blomsterbuketter som kan forårsake mageproblemer og oppkast.
 • Rhododendron/azalea: En stor busk eller et lite tre med fargerike blomster som inneholder grayanotoksin i blomster og blader som kan forårsake oppkast og hjerteproblemer hos hunder.
 • Pioner/bonderoser: Busker med store, fargerike blomster, men spesielt barken kan forårsake oppkast og diaré hos hunder.
 • Epletrær, plommetrær, kirsebærtrær, ferskentrær og aprikostrær: Kjerner og steiner fra fruktene inneholder cyanid, som verken hunder eller mennesker tåler, så hold et øye med nedfallsfrukt!
 • Tomatplanter: Hvis hunden din spiser tomatplanter, kan det føre til mageproblemer, redusert matlyst og sikling.
 • Bjørnekjeks: Store plante som forårsaker allergiske reaksjoner som kan minne om brannsår når det kommer i kontakt med huden.
 • Hestekastanje: Hvis en hund spiser kastanjer, får den dårlig oppkast og diaré og kan i verste fall gå i koma.

En helt annen, men veldig viktig ting er gjødsel og skadedyrgift, som i noen tilfeller også er giftig for hunden din. Vær oppmerksom på hvordan du bruker begge deler i hagen din og hvordan hunden din kan få tilgang til det.

Hvilke symptomer bør man se etter?

Mange forskjellige giftige planter gir de samme symptomene når de spises. Derfor, hvis du mistenker forgiftning, kan det være lurt å følge med på noen generelle tegn hos hunden din:

 • oppkast
 • eksem
 • forstoppelse
 • diaré
 • høy kroppstemperatur
 • pusteproblemer
 • nedsatt appetitt
 • overdrevent sikling
 • generelle tegn på svakhet

Hvis du tror at hunden din har blitt forgiftet, må du alltid ringe veterinæren.

Ikke få panikk!

Det er veldig få hunder som tygger på blomster og planter. De færreste av dem spiser så mye grønt at de blir syke av det. Og enda færre pleier å spise så mye at de blir alvorlig syke. Hvis hunden din har en tendens til å spise av bedene, må du huske å være ekstra forsiktig hvis den er løs i hagen. Du kan også vurdere om du skal plante noe annet, for det finnes heldigvis mange planter og blomster som er trygge for hunder. Her er en kort liste over nyttige krydderurter og vakre blomster som du trygt kan la hunden din løpe fritt blant. Men husk: alt er med måte på. Verken hunder eller andre dyr tåler store mengder av noe, selv om det er frukt eller grønnsaker.

Noen av plantene du trygt kan ha i hagen din, finner du her:

 • Rosmarin: En urt med fine, lilla/hvite blomster. Rosmarin kan vokse til store busker, og du kan bruke krydderet i daglig matlaging, som for eksempel til kylling.
 • Magnolia/Tulipantre: Et tre med store, vakre blomster som minner om tulipaner. Den blomstrer samtidig som kirsebærtrær og gir vårfarger til hagen.
 • Canna: Blomster i mange vakre farger. Canna-blomst tåker ikke frost, men kan for eksempel stå i krukker om vinteren, slik at de kan klare seg til neste år.
 • Basilikum: Du kan få basilikum med enten grønne eller lilla blader og med mange forskjellige former for blomster. Basilikum vokser raskt, kan brukes i mye matlaging og er et veldig fint alternativ til mange andre urter i en hundesikker kjøkkenhage.

Vil du at hunden din skal bli passet i trygge, godkjente omgivelser? Book en hundepasser hos Dogley ved å klikke her – våre hundepassere er individuelt godkjent og er alltid forsikret i tilfelle av akutt sykdom hvis hunden din trenger det.

 

________________________________

Dogley er et fellesskap for hundeelskere der du som hundeeier kan finne private hundepassere i ditt nærområde. Vi gjør det trygt og enkelt å booke en godkjent hundepasser. Klikk nedenfor for å finne din perfekte hundepasser. 

 

Categories: Helse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *