Hundens luktesans er langt bedre enn vår egen. En av grunnene til at hunder og mennesker ble hverandres beste venner, er at hunder kan hjelpe oss med å finne ting vi leter etter – bare ved bruk av snuten sin! Denne ukens blogginnlegg undersøker hundens luktesans og finner ut hvor god den er.

Hva er forskjellen på hunders og menneskers luktesans?

Det antas at hunders luktesans er bedre enn menneskets fordi de har flere duftceller i nesen. Mennesker har omtrent 5 millioner duftceller, mens hunder har ca. 220 millioner. Hunders neser har også en mye større overflate hvor duftcellene er fordelt utover.

Hundene våre kan lukte ting vi mennesker ikke engang kan kjenne har en duft. De kan også lukte ting på lengre avstand. En annen spesiell ting med hundesnuten er at de kan «lukt-diskriminere» Det betyr at de kan skille mange forskjellige lukter fra hverandre. Så hvis du for eksempel står hjemme og rører i en kjøttsaus, vil du selv kunne lukte en deilig kjøttsaus (og kanskje skille mellom noen få krydder og litt tomat). Hunden din derimot vil kunne lukte nøyaktig hvilke ingredienser som brukes, selv om de har blitt blandet sammen eller er kokt.

Mennesker og hunder liker forskjellige lukter. Du har kanskje opplevd at hunden din har rullet seg i noe du syns lukter dårlig, men som hunden elsker. Man mener at dette skyldes av at hunders og menneskers hjerner er tilrettelagt forskjellig. For eksempel syns folk at blomster lukter godt fordi i gamledager var det nødvendig å være flink til å finne frukt. Hunder syns derimot at åtsel lukter godt fordi matbehovet deres er ulikt fra vårt.

Bonusinfo: visste du at hundens snuteavtrykk er like unikt som fingeravtrykket ditt?

Hva brukes hundens luktesans til?

Hunden bruker lukter for å lære om omgivelsene sine og for å la omgivelsene vite hvem de er. Når du går tur med hunden din, jobber hundesnuten på spreng! Den lærer om naboene mens den vurderer hvor den skal markere seg for å gjøre lukten bemerkelsesverdig.

Hundenes fantastiske luktesans kan brukes til mange ting! Vi mennesker har i mange, mange år brukt hundenes luktesans til jakt, sporing, politiarbeid og militærarbeid.

Hundesnuten får flere og flere oppgaver. De siste årene har de også begynt å trene hunder til å snuse seg frem til mange forskjellige ting – alt fra mugg og skadedyr til kreftceller.

Tren hundens snute

Det er sunt for hunden din å trene snuten ettersom det er mentalt stimulerende og er veldig god hjernetrim. Det er bevist at hunder kan forbinde en bestemt lukt med en bestemt gjenstand. Trener du luktesansen til hunden din, vil den bli bedre og bedre til å skille lukt fra hverandre. I tillegg blir den bedre til å koble forskjellige lukter med ulike gjenstander.

I tillegg aktiverer den hunden din fysisk til å trene snuten. Når en hund snuser intenst, tar den opptil 6 korte sniff i sekundet og tar et dypt pust per 25-30 korte sniff. Å være sporhund er hardt arbeid! Luktesanstrening er sunt for hundens kropp og sinn, og en sunn hund er en lykkelig hund.

Leter du etter en hundepasser som kan hjelpe deg med å trene hunden din mens du er vekkreist? Klikk her for å finne en hundepasser nær deg.

Categories: Helse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *