Et menneskeår tilsvarer syv hundeår, det er det tommelfingerregelen sier når du skal regne ut hundens alder i menneskeår. En hund på fire år vil dermed være 28 år som menneske, men funker regelen? Les videre for å lære mer om hundens alder.

Allerede nå kan vi avsløre at det er en myte at et menneskeår tilsvarer syv hundeår. I utgangspunktet er det en god tommelfingerregel, men en hund som er to år er en voksen hund. Tilsvarende vil en person være 14 år gammel og de fleste mener nok at det ikke er en voksen person. Det er flere grunner til at regelen ikke gjelder.

Alle hunder er forskjellige

Hvis du vil ha en mer nøyaktig utregning av hva din hunds menneskeliv er kan du se nærmere på dens vekt og størrelse. Som med alle andre aspekter ved hundehelse er det forskjellig fra hund til hund hvor fort de eldes.

Mye av hundens aldring avhenger av størrelsen. Hunder modnes raskere enn mennesker, spesielt de store hundene. En hund på 40 kg eldes raskere enn en hund på 10 kg.

De første fem årene

I de første årene av hundenes liv eldes de alle likt, uansett størrelse. Faktisk er det mange som tror at alle hunder eldes like raskt i løpet av de første fem årene av livet, helt uavhengig av rase, størrelse osv.

Hvorfor eldes hunder forskjellig?

Akkurat som hos mennesker, starter puberteten ulikt hos hunder. Hunder lever veldig forskjellige liv og har derfor ulike forutsetninger for deres utvikling.

Aldring av hunden din påvirkes av faktorer som:

  • genetikk
  • rase
  • kosthold
  • mosjon
  • pleie ( f.eks av sykdommer)
  • om det er en innehund eller utehund
  • eierens evne til å ta vare på hunden

Du kan finne en oversikt over aldring av hunder mange steder på nettet. Blant annet kan du se en god og tydelig oversikt her

Hvor kommer de syv hundeårene fra?

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor tommelfingerregelen med de syv årene kommer fra. Hunden.dk trot at teorien kommer fra da menneskers gjennomsnittlige levetid var 70 år og hundenes gjennomsnittlige levetid var ca. 10 år. På denne måten ga det mening med 7 hundeår per menneskeår. Men mye har skjedd siden den gang, og det er nye måter å beregne hundenes alder på.

Bonusinfo: visste du at i følge Guiness’ rekordbok ble verdens eldste hund kalt Bluey. Hun ble 29 år og 5 måneder gammel!

Hos Dogley kan du søke etter hundepassere som har erfaring med å ta vare på hunder i en bestemt aldersgruppe. Trenger du en hundepasser som vet noe om utviklingsstadiet hunden din befinner seg i nå? Klikk her for å finne den perfekte hundepasseren til hunden din.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *