Vår og sommer er høysesong for flått! Men hva betyr det egentlig for deg og hunden din? Er de farlige? Eller er de bare irriterende? Vi skriver om all viktig informasjon du trenger å vite om flåtten.

Hva er en flått?

Flått er noen små, åttebeinte, blodsugende midder. De trives godt i fuktige, skyggefulle skoger og i høyt gress. De er mest aktive i Norge om sommeren da det er varmt og høy luftfuktighet. De sitter på toppen av gresstrå og fester seg på forbipasserende dyr. Etter at de har bitt seg fast til dyret begynner de å suge blod. Flått kan være smittebærere og i verste fall føre til borreliose og skogflåttencefalitt (TBE) hos mennesker. I Skandinavia er det noen spesielle sykdommer du må være klar over dersom hunden din blir bitt. Vi gjennomgår de ulike sykdommene i dette blogginnlegget, hvor vi kommer med gode råd til hva en skal gjøre for å unngå flått.

 

Hvordan finner du dem i pelsen?

En flått blir opptil 1,5 cm lang, men er ofte mye mindre. De er svarte, grå eller brune, og du kan kjenne dem i hundens pels som små knopper. Hos hunder sitter de ofte i armhulene og på hodet, spesielt rundt ørene og nakken. Hos mennesker fester de seg ofte på steder der klær sitter litt løst, og man kan ofte føle at det kan klø som et myggstikk.

Hvorfor bør du være oppmerksom?

Flått kan bære på mange sykdommer som kan forårsake vanskeligheter for både mennesker og hunder, men akkurat i denne artikkelen fokuserer vi på hundene. Det skal sies at hunder sjeldent blir syke av flåttbitt. Likevel er det lurt å komme i forsprang av de små krabatene.

Det mest kjente problemet er bakterien borrelia som kan utvikle seg til sykdommen borreliose hos hunder. Det kan oppdages ved at hunden din blir trøtt, får feber, halter eller får epilepsi, paralyse i ansiktet eller muskelsmerter. Hvis hunden din får borreliose trenger den antibiotika fra veterinæren over en lengre periode for å komme seg. Husk at en hunds gjennomsnittstemperatur er noe høyere enn hos mennesker. En hund har vanligvis en kroppstemperatur på 37,5-39 grader. Dermed er en høy feber hos en hund omtrent 41 grader, noe som er betydelig høyere enn hos mennesker.

En annen kjent konsekvens av et flåttbitt er anaplasmainfeksjon som kan resultere i anaplasmose. Hvis hunden din har høy feber, vekttap, pustevansker eller vanskeligheter for å bevege seg, kan det være et tegn på anaplasmose. Det er derimot ganske uvanlig at hunder får anaplasmose. Det skjer en sjelden gang hos jakthunder fordi de går mer i skog enn gjennomsnittet. Anaplasmosis behandles med antibiotika.

TBE-virusinfeksjon (skogflåttencefalitt) er svært sjelden hos hunder. TBE er et virus som oppdages ved høy feber og kramper hos hunder. Ettersom det er et virus kan det ikke behandles, men hunden din trenger spesiell pleie og væskebehandling ved et sykdomsforløp med TBE.

Hvis noen av symptomene nevnt ovenfor vises hos hunden din etter å ha fått flått, er det viktig at du ringer til veterinæren umiddelbart.

 

Hva bør du gjøre?

Det er mange hjelpemidler tilgjengelig for å gjøre hunden din flåttfri. Børst hundens pels hver dag og sjekk den for småkryp etter dere har vært ute i skogen. Mange bruker tekstilrull/støvrull for å fjerne flått som ikke sitter fast, men kryper i pelsen.

Det er lurt å ha en flåttang tilgjengelig når du skal sjekke hunden din for flått. Bruk tangen til å fjerne flåtten fra huden til hunden og drep den etter den er fjernet. På den måten unngår du at den slår seg til rette på andre familiemedlemmer. Du kan også bruke en vanlig pinsett, men pass på å få fjernet hele flåtten.

Du kan få tak i mange produkter som forhindrer flåttbitt. Ingenting beskytter hunden din 100% mot flått, men de kan hjelpe et godt stykke på veien. Spesielt hvis du husker å bruke dem gjennom flåttsesongen (fra april til november). Det finnes dråper, piller, sprayer, halsbånd, tyggetabletter og andre ting du kan få anbefalt av veterinæren din. Så det er godt mulig å finne noe som passer akkurat din hund. Deres felles fordel er at dersom hunden får færre flått i pelsen er det færre flått som kan hoppe til resten av familien.

Det er best å fjerne flåtten så snart du oppdager det. Flått antas ikke å overføre sykdommer i løpet av de første 24 timene etter et bitt. Mange av sykdommene som flåtten bærer viser symptomer først 7-14 dager etter et bitt. Så hvis hunden din har blitt bitt må du følge med på symptomene i etterkant av bittet.

Det finnes også forebyggende vaksiner som kan hjelpe hunden din med å danne antistoffer mot borrelia. Vaksinen hjelper bare mot borreliabakterien, så du må fortsatt være oppmerksom på flått. Du kan få vaksinen hos en veterinær.

 

Hvordan unngår du flått?

Du unngår flått ved å holde deg langt, langt borte fra naturen. Men det er litt vanskelig når det er der man lufter hunden sin. Hunder og katter og alle andre dyr som ferdes mye i naturen blir automatisk utsatt for flåttbitt. Det beste du kan gjøre er å være oppmerksom på å fjerne flåtten med en gang. Hvis hunden din opplever en av de sjeldne symptomene bør du umiddelbart kontakte en veterinær for å få behandling.

Trenger du en godkjent hundepasser som kan ta seg av hunden din i alle slags omgivelser? Bestill en hundepasser på Dogley ved å klikke her – våre hundepassere er individuelt godkjent og alle har erfaring med hundepass.

 

________________________________

Dogley er et fellesskap for hundeelskere der du som hundeeier kan finne private hundepassere i ditt nærområde. Vi gjør det trygt og enkelt å booke en godkjent hundepasser. Klikk nedenfor for å finne din perfekte hundepasser.

Categories: Helse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *