Hundene våre lager mange lyder. Noen hunder «prater» mer enn andre (avhengig av rase og personlighet), men generelt er hundens språk det samme på tross av ulikheter. Har du kontroll på hva hunden din prøver å si? Vi har laget en oversikt som kan hjelpe deg med å forstå hva hunden din egentlig prøver å forteller deg.

Når hunden din bjeffer

Mange hunders mest brukte lyd er bjeffing. Det er i stor grad også lyden vi «kjenner best». Bjeffing kan bety mange ting. Nedenfor har vi samlet de fem vanligste betydningene av en hunds bjeffing:

  • Lykkelig bjeffing er en vennlig hilsen eller invitasjon til å leke.
  • Hvis hunden din gjør det én gang eller noen ganger under f.eks lek, betyr det «stopp». Lyden indikerer at hundens grense er nådd og lekekameraten skal holde avstand.
  • En rask og konstant bjeffing kan bety at hunden din synes noen er for nær territoriet.
  • Hvis hundens bjeffing fortsetter og fortsetter når du er borte fra hjemmet, kan det bety at den har separasjonsangst eller er ensom. Hunder, som mennesker, har også behov for å ha venner av egen rase.
  • En hund kan også bjeffe i høyere og skarpere tone. Det kan være et tegn på plutselig smerte eller overraskelse, som for eksempel hvis den blir skremt eller tråkket på poten.

Når hunden din uler

Hunder og uling stammer som kjent fra ulven, men det betyr ikke nødvendigvis at de uler når det er fullmåne. Uling kan nemlig også bety mange andre ting:

  • Et ul kan bety at hunden din prøver å hjelpe deg med å finne den.
  • Uling kan også være et signal om at andre skal holde seg unna.
  • Er hunden alene eller har blitt forlatt kan uling være en beskjed om at den føler seg ensom.
  • En hund kan også etterligne andre lyder ved å ule. Sanger, sirener eller lignende kan få en hund til å ule som en reaksjon av lyden.

Når hunden din knurrer

Knurring kan både være et uttrykk for ubehag og lek. Du kan alltid gjenkjenne forskjellen mellom de to ulike knurrene ved å se på hundens kroppsspråk. Hvis stemningen er god og hunden logrer med halen, er det et tegn på lek. Hvis hunden din derimot er stiv i kroppen med krummet rygg, kan knurring være et tegn på ubehag. Det kan være forskjellig fra hund til hund hvor mye lyd den lager mens den leker.

Når hunden din piper

En hund som piper vil ofte ha oppmerksomhet. Ønsket om oppmerksomhet kan være målrettet mot forskjellige ting. For eksempel kan det bety at hunden din må tisse og vil ut. Det kan også være et tegn til deg at hunden din er utrygg i en situasjon. Piping kan selvfølgelig også være ren glede over noe spennende og gøy!

Har du en valp?

Valper piper mye og det kan være vanskelig for oss mennesker å forstå hvorfor den piper. For en valp er piping et signal til moren om at den mangler noe. Det kan være alt fra mat til varme eller nærhet. Det er valpens eneste måte å kommunisere med lyd. Så når en valp piper er det et signal om at du trenger å hjelpe den med noe.

Mange av hundens lyder virker like, men betyr noe vidt forskjellig. Derfor er det viktig at de blir sett i samspill med hundens kroppsspråk. Det vil hjelpe deg med å avkode nøyaktig hva hunden din sier.

Hos Dogley kan du finne hundepassere som spesifikt ønsker å passe valper. Denne informasjonen står inne på profilen til de enkelte hundepasserne.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *