Det oppstår ofte forvirring om hva en kennel egentlig gjør, og om man kan få passet sin hund der. For hva er en kennel og er det et godt sted å få passet sin hund. I dette innlegget vil vi derfor presisere hva en hundekennel er og hvordan hundepass fungerer på en kennel.

Book en hundepasser i ditt lokale område

Hva er egentlig en hundekennel?

Hundekennel, hundehotell, hundepensjon og hundeinternat er begreper som enkelt kan forveksles.

Vi har tidligere beskrevet hva hundepensjonat og hundeinternat betyr, nå vil vi utdype hva en hundekennel er.

En kennel er kort sagt et sted hvor det oppdrettes hunder, som oftest rasehunder med stamtavler. For at en kennel skal drive riktig, må den følge en rekke krav. En kennels primære formål er dermed ikke pass, men allikevel tilbyr noen hundepass. Siden en kennels primære funksjoner er oppdrett, betyr det at det er et sted med mange andre hunder, noe som kan virke stressende for hunden som passes der.

Idéen til Dogley startet nettopp fordi vår grunnlegger skulle ha passet sin hund, og ønsket et alternativ til hundekenneler og hundepensjonater.

I følgende innlegg vil vi gå mer i dybden på hundekenneler og hvordan hundepass foregår i en kennel.

Slik fungerer pass hos en kennel

Som nevnt tidligere er hundepass ikke kennelens primære formål, men det finnes allikevel hundekenneler som tilbyr pass. Det kan være kennelen din hund kommer fra eller eventuelt en lokal hundekennel.

Før du velger å få din hund passet på en kennel, så er det viktig at man vurderer om hunden din trives i miljøet som er på kennelen, og om din hund trives med å være sammen med mange andre hunder hele tiden. Det er mange sanseinntrykk på en kennel og for noen hunder kan det fort bli overveldende og stressende.

Så selv om andre har hatt gode opplevelser med å få deres hund passet på en hundekennel, så er det mange ting som må vurderes før du tar et valg. Noen hunderaser er mer sosialt anlagt og trives godt på steder med mange andre hunder og hvor det skjer mye, mens andre er mer sensitive og trives derfor bedre i rolige omgivelser.

Alle hunderaser er forskjellige og derfor er det er viktig at du tar utgangspunkt i din egen hund og vurderer om det er den ideelle løsningen for deg og din hund.

Oppdrett av rasehunder

På en hundekennel oppdrettes som regel en hunderase. Normalt blir valpen på kennelen til den er åtte uker, når den har fått de nødvendige vaksinene og ikke lengre er avhengig av sin mor.

I prinsippet kan alle oppdrette hunder og selge dem videre. I Norge er det ingen spesielle lover og regler som bestemmer over dem som driver med kommersielt oppdrett, slik som det er i land som blant annet Danmark. Hvor kenneler som driver med kommersielt oppdrett må ha tillatelse fra Fødevarestyrelsen.

Men det finnes en rekke etiske grunnregler for avl og oppdrett som håndheves og bestemmes av den Norske Kennel Klub. I tillegg til disse har du den generelle norske loven om dyrevelferd, som gjelder for alle som både eier hund og driver med oppdrett. Målet med disse reglene er å ha en sunn og etisk avl av hunder, med tanke på rasestandard og rasens sunnhet.

Dyrs trivsel på kenneler

Det er stor forskjell på enkelte hundekenneler. Generelt driver kenneler av folk som har kunnskap over den rasen de oppdretter, og hundene trives derfor oftest svært godt. Dessuten holder Norsk Kennel Klub og Mattilsynet kontroll over at kenneler drives etter ordentlige forhold. Derfor er de fleste kenneler i Norge gode og tilbyr gode forhold til hundene.

Det kan likevel oppstå problemer når hunden først flytter til sin nye familie, og deretter kommer tilbake til kennelen hvor den er oppdrettet eller en annen kennel for å bli passet. Hvis hunden ikke lengre er vant til å omgås mange hunder i lengre tid, kan dette være overveldende og stressede for hunden.

Salg av rasehunder

Salg av hunder fra kenneler foregår ved at man inngår en avtale mellom oppdretter og kjøper. Hvis avtalen inngås før valpen er åtte uke, vil kjøper som regel ha mulighet til å besøke valpen i løpet av disse ukene. Når valpen er klar til å flytte, må den være chippet og registrert i NKK.

Når du har fått din hund med hjem er det viktig at den blir registrert Norsk Kennel Klubbs database av den rettmessige eieren, da valpen opprinnelig registreres i oppdretterens navn.

Hva er kravene for å drive en kennel?

Som nevnt ovenfor er det en rekke etiske grunnregler som kenneler må følge for å drive oppdrett. Disse gjelder alle, uansett om du driver aktivt med flere kull i året, eller om du bare planlegger å ha et kull.

Du behøver ikke noen spesiell tillatelse for å drive med oppdrett, men du må følge mattilsynets «Lov om dyrevelferd» og paragraf §25 som omhandler at avlingen skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse. I tillegg anbefales det å følge Norsk Kennel Klubb sine etiske grunnregler for avl og oppdrett, hvis du ikke følger disse kan du risikere å få avlsskarantene på tispe og i enkelte tilfeller avlssperre på valpene.

Muligheter for hundepass nær deg

Har du og din hund bruk for et godt og trygt alternativ, som ikke er stressende for en hund, er Dogley det perfekte alternativ. Dogley er den beste plattformen for privat hundepass.

Siden dette er privat hundepass, unngår du kenneler eller pensjonater med trange bur og manglende tid og omsorg til din hund. Her har du mulighet for å selv velge din hundepasser blant våre mange godkjente profiler. Dogley er representert i hele landet, og du kan derfor finne en kompetent og kjærlig hundepasser nær deg.

Før passingen har du mulighet til å avtale et møte med den hundepasseren du har valgt, slik at du kan danne deg et inntrykk av personen og av de omgivelsene din hund skal passes i. Du kjenner derfor den personen som skal passe din hund før du avleverer den til pass, hvilket gir en økt trygghet for både deg og din hund. Dessuten kan du be om å bli løpende oppdatert på hvordan din hund har det, mens den blir passet.

Alle hundepassere er hundeelskere og har erfaring med hundepass; enten i form av selv å være hundeeier eller gjennom Dogley. Dermed vet de hva din hund har behov for, og hva som kreves for å passe en hund, slik at den føler seg trygg.

Book en hundepasser i ditt lokale område

Fin din nye hundepasser her!

Bor du i Danmark eller Sverige tilbyr vi også privat, kompetent hundepass i begge land. Du kan besøke vårt danske hundepension her og vårt svenske hundepensionat her.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *