Kjenner du til historien om Argos? Argos var en hund som tilhørte den greske legenden Odyssevs. Historien går ut på at Odyssevs kom hjem til øyen Ithaca etter først å ha kjempet 10 år i den Trojanske krig og deretter brukt 10 år på å finne hjem. Da Odyssevs kom hjem, hadde det gått 20 år, så han hadde eldet mye. Han var også kledd som en tigger, men det er en lengre historie … Poenget er at den eneste som kunne gjenkjenne ham var hans gamle hund Argos. Selv om Odyssevs ikke var til å kjenne igjen, hadde den gamle hunden ventet på ham og kjente ham igjen umiddelbart! Det høres ut som en virkelig god historie. Men kan det være noe med det? Ny forskning viser at hunder husker bedre enn man umiddelbart skulle tro. Som hundeeier vet du at du kan lære hunden din kommandoer og regler som den vil huske. Men hvor mye går den rundt og husker på? 

To former for hukommelse

Et forsøk fra Ungarn antyder at hundens hjerne fungerer mer komplekst enn man opprinnelig trodde. Det er gjort forsøk der hunder har blitt bedt om å gjøre en bestemt ting flere ganger over lengre tid. I forsøket viste det seg at hundene kunne gjøre det de ble bedt om, selv om det hadde gått lang tid – faktisk opptil 24 timer.

Dette er kjent som episodisk hukommelse, og er en form for korttidshukommelse. Du kjenner sikkert til at når du viser hunden din at den skal gjøre noe, så gjør den det. Det er fordi den husker at du for kort tid siden viste den hva den skulle gjøre. Dagen etter kan du spørre om det samme igjen, og den aner ikke hva du snakker om. Det er fordi hunden din ikke kan huske konkrete episoder langt tilbake i tid. En hunds langtidshukommelse heter assosiativ hukommelse. Og med ny forskning kan man nå tydelig skille mellom de to formene for hukommelse.

Assosiativ hukommelse gjør at hunder kan huske en form for minner, men ikke helt som mennesker kan. Hunder oppfatter nåtiden, men kan ikke huske tilbake i tid. Når en hund kan huske minner, husker den det ikke konkret. Det er mer som et minne om en følelse. For eksempel, hvis en hund ser en person som den er god venn med vil den kunne huske den positive følelsen som er forbundet med personen og vil derfor være glad. Hukommelsen deres fungerer dermed nærmere som læring enn som spesifikke minner. Hvis en hund opplever noe ubehagelig, lærer hjernen at den skal være redd neste gang noe lignende skjer. For eksempel hører du om hunder som er redd for hester fordi de har vært for nær et strømgjerde første gang de har møtt en hest. Her lærer hjernen deres å knytte den negative opplevelsen (sjokket i seg selv) til hesten. Hunden er dermed ikke veldig redd for hesten, men varsom i situasjoner hvor hest er inkludert fordi den blir minnet om en dårlig opplevelse.

Hundens følelse av tid

Hunder har ingen tidssans. De aner ikke om det har gått ti minutter eller ti timer! likevel har de en enorm forståelse av rutiner. Hunder kan avkode bittesmå deler av eierne sine liv, slik at de vet hva som skal skje og når det skal skje. Når du tar på deg skoene vet hunden at du skal ut (og dermed at dere skal gå tur). Når du pusser tennene vet hunden at du skal legge deg. Hunder kan altså huske hva du gjør og når du gjør ting. I virkeligheten sender du og resten av hundens omverden ut små signaler som påvirker dens assosiative hukommelse.

Når du trener med hunden din, jobber du da med dens assosiasjoner. Du bearbeider korttidsminnet, slik at den på lang sikt blir påminnet om hva den tidligere har lært om. Hunden din lærer mer av selve rutinen av å trene enn det den lærer i øyeblikket når trener.

Kan hunden min faktisk ikke huske meg?

Alt dette med korttidsminne og langtidsminne betyr selvfølgelig ikke at hunden din ikke husker deg! Men den husker deg på en litt annen måte enn du kanskje tror. Da Odyssevs kom hjem igjen etter 20 år, kjente Argos ham igjen fordi han kunne føle all kjærligheten Odyssevs hadde gitt ham – selv om det var for veldig lenge siden. En hund kan ikke huske dagen dere møttes, det den spiste i går eller når du har bursdag. Når hunden din ser på deg, blir den påminnet om følelsen av alle de gode tingene dere har sammen. Og disse minnene blir hos hunden din hele livet. Den husker deg gjennom kjærligheten og de positive assosiasjonene den føler når du er i nærheten. Og det er jo det viktigste.

Trenger du en hundepasser som forstår og fokuserer på rutinene du har med hunden din? På Dogley.com kan du finne private hundepassere i hele Norge, som tilfredsstiller hundens daglige behov. Du kan trygt la hunden din bli passet mens du er ute – selv om du ikke skal være borte i 20 år.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *