Hunden er menneskets beste venn, og mennesket er hundens. I etterkant er det blitt fastslått at mennesket ikke nødvendigvis må være hundens eneste venn. Det er veldig sunt for hunder å møte og sosialisere seg med andre hunder, og hundens sosiale liv kan også være gunstig for hundeeieren.

Hvorfor skal hunden din ha venner?

Hunder liker å kunne sosialisere seg og leke med andre hunder fordi de, som mennesker, kan kjede seg og bli ensomme. Ved å tilbringe tid med andre hunder lærer de å utvikle språket sitt og sosiale ferdigheter og blir dermed lykkeligere hunder som er komfortable i nye situasjoner.

Det lønner seg å begynne tidlig

Allerede som valp trenger hunder å møte omverdenen, og det kan være i form av å treffe andre hunder, ukjente omgivelser og fremmede. Dyrefondet, for eksempel, skriver at en valp har godt av å starte med å sosialisere seg så snart som mulig etter den første vaksinasjonen, og når den føler seg trygg og lykkelig hjemme. Jo tidligere du lærer hunden din å omgås andre hunder, jo bedre kan du sikre deg for at den vil være sosial resten av livet.

Alle har en grense – også hunden din

Som hundeeier må du gjøre en innsats for at hunden din kan omgås med andre hunder i trygge omgivelser, men alt med måte. Du må være oppmerksom på at sosialisering blir en positiv opplevelse for hunden – spesielt hvis det er en valp, fordi opplevelser i tidlig alder kan bli sittende resten av livet. Man skal selvfølgelig bare sosialisere hunden din med hunder som den kommer godt overens med, fordi det viktigste er at hunden føler seg trygg. Å tvinge hunden din til å inngå sosiale forhold som de ikke ønsker, er klar for eller er komfortabel med, kan føre til atferdsvansker og til slutt kanskje ende i slåsskamp. Det er viktig å være klar over hundens kroppsspråk og lyder, slik at du kan avgjøre om det er en positiv eller negativ opplevelse for hunden. Utover det bør man også lese seg frem til kjennetegnene til hunderasen sin. Disse varierer mye fra rase til rase, og rasene golden retriever og bomullshund er i utgangspunktet tolerante ekstroverte hunder.

Hundevennskap og eiervennskap

Akkurat som hunden din blir glad av å møte og kjenne andre hunder, kan det også smitte positivt over på eieren hvis hunden har et godt sosialt liv. Som eier vil du kunne utnytte det til å knytte nye vennskap som er basert på en gjensidig interesse og kjærlighet til sine beste venner. I tillegg vet alle å savne gode råd eller interesse fra andre om temaer du spesielt bryr deg om, og hvis du har venner gjennom hunden din, vil du alltid ha noen å snakke med hvis det dukker opp spørsmål eller tanker i forbindelse med hunden. Du vil få venner som antagelig kjenner til situasjonen, men det vil også være en veldig spesiell fordel, fordi en hundelufter-venn faktisk kjenner hunden din. Du kan finne en hundelufter-venn hos Dogley.

5 gode tips for sosialisering av hunden din

  1. Begynn tidlig med sosialisering av hunden din.
  2. Luft hunden din et sted der det er andre hunder, slik at den møter forskjellige hunder.
  3. Snakk med hundeeierne du møter på veien. Er hunden deres glad for å møte andre hunder? Og kan de leke med andre hunder? Husk at ingen hunder er like!
  4. Ikke tving hunden din til å omgås hunder den ikke liker, og legg merke til når den har nådd sin grense og kan trenge en pause.
  5. Gjør leke-avtaler for hunden din. Hvis du og hunden din møter andre de leker godt med, kan du finne ut om å møtes igjen.

________________________________

Dogley er et fellesskap for hundeelskere, hvor du som hundeeier kan finne private hundepassere i ditt nærområde. Vi gjør det trygt og enkelt å booke en godkjent hundepasser. Klikk nedenfor for å finne din perfekte hundepasser.

 


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *