Har du noen gang lurt på om hunden din lytter når du hører på radioen? Forstår hunden hva den opplever? Liker den musikk? Og er det noe musikk den liker bedre enn annet? Les her og finn ut hvor musikalske hunder egentlig er …

Musikk til hunden din (og av hunden din)

De siste årene har det blitt laget mye musikk for eller av hunder. Ja, du leste riktig! Det har blitt eksperimentert med alt fra hundespillelister på Spotify, konserter for hunder til ekte hundeorkestre. Det har også blitt eksperimentert med visse hundehoteller og hundepensjoner rundt om i verden. For eksempel, i Sydney i 2010, hadde artisten Laurie Anderson en hundekonsert ved operahuset! Her spilte hun stille, lavfrekvent musikk som hundrevis av hunder og deres eiere kom og hørte på. En video fra konserten viser at hundene koste seg veldig.

Mye forskning tyder på at hunden din hører på musikk hvis du setter det på. Og at den har ulike musikkpreferanser. Derfor kan det godt hende at deg og din hund har forskjellig musikksmak!

Hvordan oppfatter hunden din musikk?

Hunder bruker lyder for å huske. De knytter hendelser og lyder til hverandre og kan på denne måten avkode det som skjer. Og enda viktigere: hva kommer til å skje. Hunden din kan altså koble forskjellig musikk til forskjellige følelser. Så når du hører en sang og viser glede, vil hunden din forbinde det med noe positivt. Det finnes også bevis på at de forskjellige sjangrene påvirker hunder ulikt. For eksempel kan de bli stresset av heavy metal og avslappet av klassisk musikk.

Hvilke musikksjangere liker hunder?

Hunder blir beroliget av lavfrekvente lyder med enkle melodier og langsomme rytmer. De hører bedre enn mennesker, og det er grunnen til at de kan bli stresset av musikk med altfor mye støy. Det er bevist at hundenes hjerterytme og stressnivå synker hvis de lytter til stille musikk. Faktisk har det også en lignende effekt på mennesker. Derfor kan dere begge bli mer avslappet av å høre på rolig musikk.

I USA er det gjort eksperimenter med stille og rolig musikk på hundebeskyttelsen. Det viste seg at flere hunder ble adoptert fra hundebeskyttelsen hvor de spilte musikk. Sannsynligvis fordi det ble skapt et rolig miljø hvor hundene bjeffet mindre. Gjestene fikk da lyst til å bli lenger på dyrebeskyttelsen når det var mindre bråk. De tok seg derfor bedre tid til å velge ut sitt nye familiemedlem, og flere hunder ble adoptert.

Kan hunder synge?

Noe tyder på at hunder har en viss forståelse for musikk og toner. Når hunder uler i flokk, uler de i utgangspunktet aldri i samme tone. Når en hund uler og andre blir med, justerer de tonen sin slik at de ikke høres like ut. Ingen vet hvorfor … Kanskje fordi de vil skille seg ut? Eller lage mest mulig lyd?

I 1983 skrev den amerikanske komponisten Kirk Nurock musikken «Sonata for Piano and Dog». Han spilte og sang mens tre hunder ulte. Hundene ble trent til å ule på bestemte tider og «sang med» til piano. Selv om hunder ikke kan lese noter, hørtes resultatet nesten det samme ut hver gang de spilte. Du kan finne stykket på youtube, og det høres absolutt ikke pent ut, men det er imponerende likevel!

Det går et rykte om at Richard Wagner komponerte musikken sin «sammen» med hunden sin, Peps. Han hadde hunden ved siden av seg når han komponerte. Han la merke til hundens reaksjon da han spilte forskjellige akkorder. Var den glad? Irritert? Eller kanskje den ikke brydde seg? Og så skrev han musikken basert på hundens følelser og reaksjoner. Så hunden Peps hadde en stor rolle i noe av den mest berømte musikken noensinne. Det sier ryktet i det minste …

Imidlertid er det usannsynlig at hunder forstår helt hva de hører, når de lytter til musikk. Eller at de er helt klar over at de «synger med» når de uler. Men det sier egentlig mye om hvor mye hunder observerer, analyserer og deltar i omgivelsene sine, og det er fantastisk!

Tren hunden din til å lytte

Det er alltid en god idé å trene noe nytt med hunden din. Da holder du hunden din aktiv mens du styrker båndet mellom deg. Kanskje har du en hund som er nervøs? Da kan det være smart å venne seg til klassisk musikk fordi det har en beroligende effekt. På den måten kan du alltid ha et triks på lur til å roe ned hunden hvis den skulle bli nervøs.

Vil du trene hunden din til å være trygg i et miljø med mye musikk? Begynn med å spille favorittmusikken din. Samtidig kan du gjøre fine eller morsomme ting sammen med hunden, slik at den forbinder musikken med noe positivt. Du kan også lære hunden din å gjøre visse ting når du spiller samme musikk. Noen hunder kan til og med lære seg hele koreografier!

Når du er ferdig med å trene, avslutt med lek, ros og godbiter. Da vet hunden din at det er noe positivt i vente neste gang dere trener.

Er du fortsatt ikke klar til å ta hunden din med deg neste gang du drar på konsert? Husk at du alltid kan bestille en hundepasser for dagspass, døgnpass eller lufting på Dogley.com.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *