Hvis du har en hund, er det viktig å vurdere om hjemmet ditt er et trygt sted for den å være. Er hagen eller balkongen din tilstrekkelig lukket? Har du en hundevennlig stue? Kan hunden din få tilgang til og spise noe den ikke tåler? Her finner du en guide til et trygt hundehjem.

I hus og hage

En hund kan lage bråk både innendørs og utendørs. Vi har delt inn avsnittene nedenfor i etter husets viktigste rom, deretter til slutt hagen. I hvert avsnitt får du gode råd til hvordan du kan gjøre huset trygt for hunden din.

Kjøkkenet

På kjøkkenet er det viktig å ikke la matrester ligge fremme, eller å la søppelbøtten stå åpen. Det er mange matvarer som hunder ikke tåler å spise. Derfor er det viktig at de ikke kan få labbene i det.

Ta høyde for om hjemmet ditt har maskiner med touch-funksjoner. Dessverre starter mange branner fordi hunden ved et uhell tenner en komfyr med potene. Vurder om det kan være en god idé å slå av alt på veggen eller koble fra alle stikkontakter. Du kan også sørge for at hunden ikke har tilgang til komfyren i det hele tatt.

Badet

Husk å ha et lokk over søppelet – eller å ha søppelet i et lukket skap – på badet. På den måten kan ikke hunden din rote i søppelet. I tillegg er det lurt å holde kjemikalier, vaskemidler, medisiner, sminke, kjølevæske, maling og så videre utenfor snutehøyde.

Stuen

Noen hunder, spesielt valper, er veldig glad i å gnage på ledninger. Dette kan hindres på forskjellige måter, frem til hunden din har lært å ikke tygge på dem. Du kan for eksempel pakke inn ledningene i tyggebeskyttelse eller skinner som du kan kjøpe på byggevarebutikker.

Du kan gjemme vekk ledningene så langt som mulig eller feste dem på veggene. Hvis det ikke hjelper, er det viktig å huske å slå av apparatene på veggene.

Aldri plasser stearinlys eller lignende i halehøyde. Hunden din kan både brenne og skyve lysene på gulvet med en rask bevegelse!

Ikke la fjernkontroller og noe lignende tyggeleker ligge fremme.

Barnerommet

Nå som vi er inne på fjernkontroller, er det også verdt å nevne andre små plastgjenstander, som for eksempel barneleker. Hunder kan nemlig med feiltagelse tro at barneleken er sitt eget leketøy. Leker og bamser på gulvet kan lett anses som hundens underholdning. Det er synd for barna hvis tingene deres blir tygget i stykker. Det kan også være farlig for hunden din hvis den svelger gjenstander av plast eller batterier.

Terrasser, altaner og trapper

Vær oppmerksom på at hunden din ikke har mulighet for å sitte fast eller falle ned trappen. Har du trinn med luft i mellom? En bratt trapp? Eller kanskje en høy terrasse? Du kan lage inngjerdinger, dører og små gjerder med de samme materialene som brukes til barnesikring. Hvis du har en balkong med stenger, kan du skaffe sikkerhetsnett slik at hunden ikke kan komme seg ut.

Nødsituasjoner

Har du en plan hjemme i tilfelle en nødsituasjon oppstår? Sover hunden din et sted hvor du kan lett komme frem til? Det er lurt å sørge for at du har en plan hvis det f.eks. skulle oppstå en brann.

Hagen

Det er flott hvis hunden din kan løpe fritt i hagen! Derfor er det viktig å ikke la sager, slåmaskiner og annet skarpt verktøy ligge fritt i hagen. Dette vil hindre at hunden din blir kuttet eller skadet på annet vis. Ha et godt og solid gjerde rundt hagen din, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at hunden streifer fritt rundt omkring. Du må vurdere hvor høyt hunden din kan hoppe slik at gjerdet er høyt nok. Og vurdere om det er mulig at hunden kan sitte fast eller kutte seg på gjerdet. Hvis hunden din allikevel klarer å finne et hull i hekken, anbefaler kennelklubben at du alltid har et bra bilde av den på telefonen. Så du kan bruke det med en gang i søket hvis hunden forsvinner.

Har du basseng eller dam i hagen? Sørg for å skjerme eller dekke vannflatene slik at hunden din ikke kan falle i vannet. Når vannet ikke er dekket, har hunden din muligheten til å komme seg ut i vannet. Du kan for eksempel lage en rampe og trene hunden din til å gå opp og ned den. Da kan hunden redde seg selv hvis den skulle være så uheldig å falle uti vannet.

Spiser hunden din planter? I så fall, pass på å ikke gjødsle med noe hunden din ikke tåler. Noen av de vanligste norske hageplantene kan også være farlige for hunden din å spise.

Har du bruk for hundepass i trygge, hjemmekoselige omgivelser? Book en godkjent hundepasser på Dogley.com.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *