Det er to viktige ting du trenger å ha styr på hvis hunden din skal bli med i bilen. Det ene er sikkerhet, og det andre er faren ved å forlate hunden i bilen. Vi gjennomgår begge deler i denne artikkelen. Da er du forberedt på hva du skal huske om hunden din skal bli med på en biltur.

Er hunden din redd for å kjøre bil?

Mange hunder (spesielt valper), er redd for å kjøre bil, men kan venne seg til det. Det tar omtrent 2-4 uker å lære hunden din å være rolig i bilen. Du kan trene hunden din litt og litt om gangen. Start med rolige, korte turer hvor du gir hunden mye ros. Det vil hjelpe hvis de forbinder kjøreturen med noe positivt og morsomt, som for eksempel en pikniktur. Det er bedre enn hvis den forbinder kjøreturen med en tur til dyrlegen eller mindre gode opplevelser.

Det er en god idé å lære hunden å hoppe inn og ut av burdet på kommando. Det forhindrer hunden i å hoppe inn og ut av bilen når det ikke er klar bane. Da kan du forsikre deg at det ikke er sykler eller biler i nærheten når hunden går ut.

Blir hunden din bilsyk?

Hvis hunden blir bilsyk, er et godt tips, at du prøver å gjøre turen morsommere. Et enkelt tips er å ikke mate hunden like før dere skal kjøre, så hunden ikke har noe å bli kvalm av. Dernest er det viktigste å gi den rikelig med frisk luft mens du kjører. Dersom hunden din blir bilsyk, bør du kjøre roligere uten å ta skarpe svinger eller bråbremse. Hunden blir bilsyk fordi den er svimmel, derfor er det best at hunden din sitter et rolig sted i bilen. Det kan også være en god idé at den ikke kan se gjennom vinduene, siden det kan bidra til svimmelhet. Hunden din blir også glad for gode pauser med mulighet til å bevege seg litt rundt. Hvis hunden er dårlig, kan du få medisiner mot kjøresyke for hunden din i samråd med hundens veterinær.

Hvor skal hunden din sitte under kjøreturen?

Mange hunder er glad i å sitte på fanget eller mellom beina til passasjeren i forsetet. Imidlertid, hvis hunden din forstyrrer kjøringen din, kan du bli bøtelagt. Det kan også være farlig for dere begge hvis en ulykke inntreffer og hunden sitter løs fremme i bilen. Derfor er det viktig at du har kontroll på hunden når du er ute og kjører. Det er mange forslag til hvor hunden din kan befinne seg i bilen, hvis den ikke skal sitte løst.

Transportbur

Transportbur er praktisk fordi hunden har en fast plass i bilen. Transportbur er også viktig i tilfelle dere inntreffer en ulykke mens du kjører. Hvis det skulle gå galt under kjøreturen, er hunden din trygg inne i buret. Andre passasjerer i bilen er også beskyttet mot skade, siden buret ikke flyr rundt i bilen. Buret skal nemlig være fastspent.

Det er best for hunden din dersom transportburet kan snu seg i forhold til kjøreretningen. Da vil det være mindre sannsynlig at hunden din slår hodet eller nakken hvis du bremser hardt.

Gitter

Du kan velge å sette opp et gitter i bagasjerommet som hunden kan være i. Fordelen med et gitter er at det er bedre plass til hunden, enn det vil være i et transportbur. Et gitter beskytter i hunden din like mye som det beskytter de andre passasjerene i bilen. Men, det forhindrer at hunden din blir kastet rundt i bilen under kraftig bremsing.

Sikkerhetsbelte for hunder

Du kan skaffe deg et sikkerhetsbelte som holder hunden fast dersom du plutselig skulle bråbremse. Sikkerhetsbeltet må festes i baksetet ettersom hunder ikke tåler å bli truffet av kollisjonsputer.

Uansett hvilken form for sikkerhet du velger, husk å gjøre hunden din komfortabel mens du kjører. Gi den et teppe og kanskje tilgang til vann og mat, slik at den kan gleder seg over turen også.

Varme biler på sommeren– hundens verste fiende!

Hver sommer er det dessverre hunder som dør eller blir alvorlig syke av å bli liggende i varme biler.

Selv om du «skal bare», er det aldri sunt for hunder å bli liggende i en varm bil. Som utgangspunkt skal du aldri la hunden din ligge i bilen på varme sommerdager. Er det for eksempel 20 grader og bilen står parkert i solen, kan det faktisk bli oppimot 80 grader inne i bilen. Hunder har vanskeligere for å kjøle seg ned enn vi mennesker. De kan bare «svette» fra potene og munnen. Du bør se etter tørre slimhinner, tunge hengene ut av munnen, svimmelhet, forvirring eller bevisstløshet hvis du tror hunden din er rammet av heteslag. Hvis en hund får heteslag i en varm bil, er det brudd på dyrevelferdsloven.

Tesla har nylig lansert en bil som har en «hundeinnstilling». Det holder bilen kjølig mens den står parkert med en hund i den. Innstillingen vil også gjøre forbipasserende oppmerksom på at det går bra med hunden, så de ikke skal ringe politiet. Men for oss som ikke har en helt ny Tesla, her er noen gode tips:

Hvis du må løpe et uunngåelig, kort ærend.

Hvis du absolutt må forlate hunden din i bilen, har politiet følgende råd:

  • Rull ned vinduene for å få gjennomtrekk i bilen.
  • Parker et sted hvor det er skygge hele tiden imens du er borte.
  • Forsikre deg at hunden din har tilgang til vann.
  • Sett telefonnummeret ditt i frontruten. Da kan forbipasserende få tak i deg hvis de ser at hunden din er dårlig.

Hvis du ser en hund innelåst i en varm bil

Hvis du ser en hund, ukomfortabel i en varm bil, kan du gjøre følgende:

  • Finn eieren (se etter et telefonnummer i frontruten. Hvis bilen for eksempel er parkert utenfor et kjøpesenter, kan du få ringt etter eieren på senterets høyttalere).
  • Hvis du ikke finner eieren og hunden er i fare, kan du ringe politiet på 112.
  • Hvis hunden er i akutt fare for å dø, må du knuse ruten. Men du må kunne bevise at dette var tilfellet.
  • Når hunden er ute, må du sørge for at den får vann og blir avkjølt. Ta den inn i skyggen og eventuelt dekk den til med våte håndklær. Ta kontakt med en veterinær for å forsikre deg at hunden har det bra.

Det er også viktig å være oppmerksom på temperaturen når du og hunden din er ute og kjører. Spesielt hvis hunden sitter bak i bagasjerommet eller i et transportbur. I noen biler er det en veldig stor temperaturforskjell mellom forsetet, baksetet og bagasjerommet. Hvis hunden din sitter i et bur, eller i et lite rom, kan den ikke bevege seg vekk fra solstrålene hvis det blir for varmt. Du kan forhindre at bilen blir for varm ved å legge solfilm på vinduene og sette på en ekstra vifte i bilen. Men viktigst av alt: vær oppmerksom på hunden din. Hvis det er for varmt, bør du sette hunden et annet sted i bilen.

Har du bruk for en kvalitetssikret hundepasser til hunden din imens du er ute og kjører? Book en hundepasser hos Dogley ved å klikke her.

________________________________

Dogley er et fellesskap for hundeelskere der du som hundeeier kan finne private hundepassere i ditt område. Vi gjør det trygt og enkelt å bestille en kvalitetssikret hundepasser. Klikk nedenfor for å finne den perfekte hundepasseren.

 

Categories: Helse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *