Føler du at hunden din ikke blir særlig sliten, selv om du har gått en lang tur med den? Har du begynt å gjøre turene lenger i håp om at hunden din blir sliten, og føler du at den har nesten like mye energi som før du gikk? Les om hvordan du kan få en aktiv gåtur som gjør hunden din mentalt trøtt, så den blir glad, fornøyd og sliten når du kommer hjem.

Bruk omgivelsene
Som regel foregår våre gåturer med hunder uten mye kontakt, hvor vi nesten går i hver vår verden.

Mange opplever at når de kommer hjem fra en lang spasertur, er ikke hunden deres i det minste trøtt, selv om hunden både har løpt fritt og hilst på andre hunder. Da kommer du lett inn i en ond sirkel, der du begynner å øke lengden på turene for å gjøre hunden sliten. Men, det som skjer er at hundens kondisjon og styrke blir bedre, og at den kan gå enda lenger uten å bli sliten. Dette kan være tilfellet for alle hunderaser, både små pomeranians og litt større cocker spaniels.

Dette kan endres!

Det handler om å gjøre hunden mentalt sliten. Det vil si at den må ha noen oppgaver under turen, noe den må tenke på, noe den trenger å bruke hjerneceller på for å løse og noe hvor den må bruke snuten.

Enten du går en tur i byen eller i skogen, gir omgivelsene mange muligheter til å tenke kreativt.

Nøkkelordet her er kreativitet, det er bare fantasien som setter grensen når du gir hunden din en aktiv tur.

Hvordan få en aktiv tur med hunden din i byen?

 • Gjem en godbit under et blad på fortauet. Gå et stykke forbi. Be hunden om å sette seg og deretter slipp hunden for å finne godbiten. Til å begynne med, må du hjelpe den med å bruke nesen – det gjør du ved å gjøre en feiende bevegelse med hånden rett over der godbiten ligger. Samtidig, kan du si «finn» i en lys tone og gi ros når hunden finner godbiten. I fremtiden kan du bare si «finn» og muligens peke i riktig retning. Med samme fremgangsmåte som ovenfor kan du: gjemme en godbit på pedalen til en parkert sykkel, gjemme en godbit bak et veiskilt, gjemme en godbit i en sprekk i en husvegg osv.
 • Lær hunden din å hoppe opp og trykke på en stolpe i et veikryss, som gjør at lyset blir grønt.
 • La hunden gå under eller hoppe over et veiskilt.
 • Lær hunden din å gå riktig vei rundt lyktestolpen. I begynnelsen, guide den med en godbit og senere, når den forstår konseptet, kan den til og med tenke seg til det.
 • Tren «kontakt» (se meg i øynene).
 • Lær noen nye triks og øvelser på et sted eller et rolig fortau.
 • Øv deg på å hilse pent på forbipasserende. Hvis hunden din for eksempel drar i båndet for å komme og hilse, lar du båndet være stramt. I det øyeblikket båndet blir løst fordi hunden opplever at det ikke hjelper å trekke, roser du den og lar båndet løsne igjen. Dette gjentas til du kommer frem til personen som hunden vil hilse på. Dette kan også brukes når hunden ønsker å hilse på en annen hund. Det krever at du bare spør personen pent om de vil vente med å hilse på, til hunden din ikke trekker lenger. Jeg har kun opplevd at det er mennesker som er med på idéen.
 • Få hunden til å berøre bestemte gjenstander med snuten – for eksempel et nedløpsrør, en fortauskant, et skilt utenfor en butikk osv.
 • Alle gjenstander, bygninger, stillas kan brukes kreativt, så bare gi gass og bruk fantasien.

Hvordan får du en aktiv tur med hunden din i naturen? 

 • Gjem en godbit under et blad på bakken. Gå forbi det. Be hunden sette seg og deretter slipp den fri for å finne godbiten. Til å begynne med må du hjelpe den med å bruke nesen – du gjør dette ved å gjøre en feiende bevegelse med hånden rett over der godbiten ligger. Samtidig kan du si «finn» i en lys tone og gi ros når hunden finner godbiten. I fremtiden kan du bare si «finn» og muligens peke i riktig retning. Med samme fremgangsmåte som overfor kan du: gjemme godbiten på en trestubbe, i høyt gress, i en liten vannpytt, under en ødelagt gren osv.
 • Ta med noen myke godbiter, som for eksempel små biter av skinke, ost eller pølse. Sett hunden ved (eller bind den) til et tre, og finn noen små, tynne grener som du kan «spidde» godbitene dine på. Vær oppmerksom på at hunden ikke skades av de små grenene – legg godbiten på tuppen slik at hunden ikke blir fristet til å svelge hele grenen. Deretter, lar du hunden finne dem – husk å veilede den i begynnelsen hvis den ikke har prøvd det før.
 • Når hunden din har prøvd å finne godbiter i grenene på treet flere ganger, kan du begynne å legge godbitene på enda høyere grener, så hunden din må hoppe for å få tak i dem.
 • Lær noen nye triks og øvelser, for eksempel: hopp over en ødelagt trestamme, få den til å berøre spesifikke gjenstander med snuten sin – for eksempel en grankongle, en stor stein osv.
 • Alle objekter kan brukes kreativt, så bare gi gass og bruk fantasien.

Dogley er et fellesskap for hundeelskere, hvor du som hundeeier kan finne private hundepassere i ditt nærområde. Vi gjør det trygt og enkelt å booke en godkjent hundepasser. Klikk her for å finne din perfekte hundepasser.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *