Hopper hunden din ofte opp på folk? Dette er veldig vanlig hos mange hunder, men kan være en oppførsel de fleste hundeeiere ønsker å stoppe. Som med andre uvaner hos hunder, er det ofte slik at vi som eiere må endre vår oppførsel for å endre hundens.

Det er avgjørende hvordan du reagerer når hunden din hopper opp, fordi det handler om handling og innflytelse.

 • Hvis hunden din hopper opp på deg imens du holder på en pinne eller en hundeleke, må du ikke fortsette å leke; slipp gjenstanden og gå vekk.
 • Hvis hunden din hopper opp på deg imens du tilbereder et måltid, ikke dytt den bort; gå istedenfor helt vekk fra maten (sørg for at maten er utilgjengelig for hunden).
 • Hvis hunden din hopper opp på deg når du kommer hjem, ikke gå inn med en gang; vent et øyeblikk utenfor til hunden har blitt rolig.

I slike scenarier ønsker hunden din noe fra deg – din oppmerksomhet, mat eller å leke med et leketøy. Dette motiverer hunden til å hoppe opp for å komme nærmere på det den vil ha.

For at du skal endre atferden til hunden, må du få den til å forstå at å hoppe opp bare gjør det den vil ha mer utilgjengelig. Med andre ord, ved å fjerne belønningen, må hunden din prøve en annen strategi for å få det som den vil.

Når du ser at hunden din prøver ut en alternativ oppførsel – for eksempel ved å sette seg ned når du kommer inn døren istedenfor å hoppe opp, må du gi den en stor belønning.

Jo mer en hund blir belønnet for god oppførsel, jo oftere vil den gjenta det!

Å endre en naturlig impuls

Denne prosessen skjer ikke over natten. Det som kan være frustrerende er at før du kan se en endring i hundens naturlige oppførsel, vil du sannsynligvis oppleve at den blir verre. Før hunden din forstår hva du prøver å lære den, vil den sannsynligvis prøve enda hardere med oppførsel som er naturlig for den, for å oppnå det den vil.

Det er nå du må være standhaftig og ikke gi opp! Hvis du er konsekvent i å bruke følgende strategier over tid, vil du kunne oppnå varig endring i hundens oppførsel.

Hvis hunden din blir spent og hopper opp på deg:

 • Vend ryggen. Ikke dytt hunden din bort med hendene, da får den oppmerksomhet og kan tro du vil leke. Sett deg aldri ned på knærne når den hopper på deg.
 • Hvis hunden din fortsetter å hoppe opp etter du har vendt ryggen en eller to ganger, tydelig si ifra at slik oppførsel ikke er akseptabelt. Etter å ha kjeftet, gå bort fra hunden og om mulig, lukk en dør mellom dere.
 • Når hunden din er rolig, kan du komme tilbake og være sammen med den.

Hvis hunden din hopper opp på deg, når du kommer hjem:

 1. Åpne døren på gløtt. Hvis hunden din blir spent av å se deg og hopper opp og ned, må du umiddelbart lukke døren og vente i 30 sekunder.
 2. Prøv å åpne døren igjen. Hvis hunden din fortsatt hopper rundt, lukker du døren og venter i 30 sekunder til.
 3. Ha døren lukket og vent til hunden din blir rolig nok til at du kan gå inn uten at den hopper opp på deg.

Hvis hunden din hopper opp på dine gjester

 1. Sett hunden i bånd imens du åpner for gjestene. Hvis nødvendig, kan du avtale på forhånd at når de kommer inn må de vente ved inngangen til du og hunden kommer og hilser på dem.
 2. Når gjestene har kommet inn, kan du la hunden din komme nærme nok til å se dem, men ikke til å nå dem. Be hunden din om å sitte.
 3. La gjestene gå mot deg og hunden din, men be dem om å stoppe hvis hunden blir for spent og reiser seg. Hvis dette skjer, fang oppmerksomheten og be den sitte. Når den sitter kan gjestene komme nærmere.
 4. Gjenta trinn 3 til hunden din holder alle fire poter på gulvet når gjestene kommer bort til den.

Hvis hunden din hopper opp på fremmede når dere går tur

 1. Spør den fremmede om han/hun vil ta et øyeblikk for å hjelpe deg med å lære hunden din gode manerer. Be personen om å stå stille og la deg få gå bort til han/henne.
 2. Gå mot personen for å si hei. Hvis hunden din blir spent, trekker i båndet, hopper rundt, bjeffer og så videre – få oppmerksomheten tilbake på deg når du går noen skritt tilbake.
 3. La hunden få roe seg et øyeblikk, før du begynner å gå mot personen igjen. Gjenta trinn 2 hver gang hunden blir for spent til å hilse.
 4. Når du kan gå bort til din nye venn med hundens alle fire poter på bakken, kan du la dem hilse.

________________________________

Dogley er et fellesskap for hundeelskere, der du som hundeeier kan finne private hundepassere i ditt nærområde. Vi gjør det trygt og enkelt å bestille en godkjent hundepasser. Klikk nedenfor for å finne din perfekte hundepasser.

 


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *