Det kan være fristende å dele mat med hunden sin eller la den få litt rester. Men det kan være en dårlig idé, siden en rekke matvarer er farlige for hunder. Noe kan de tåle i små mengder, mens andre er direkte farlige. Les nedenfor om 10 alminnelige matvarer som du under ingen omstendighet må gi din hund.

Sjokolade er en av de store synderne. Sjokolade inneholder stoffet theobromine, som hunden kan dø av hvis den spiser det i store mengder. Jo mørkere sjokoladen er, desto farligere er den. 30 gram sjokolade er nok til å ta livet av en hund på 15 kilo! Theobromine får hundens hjerte til å slå hurtigere og kan føre til hjerteinfarkt. Stoffet kan også irritere mage-tarm-kanalen og gi mageblødninger.

Rosiner og druer kan gi hunden alvorlige nyreproblemer, som kan føre til nyresvikt og dermed være dødelige. Den giftige dosen er fra én til åtte rosiner eller druer pr. kilo kroppsvekt. Noen hunder kan dog spise rosiner og druer uten å bli syke, mens andre kan dø av selv små mengder.

 

 

Nøtter, spesielt valnøtter og macadamiannøtter, er giftige for hunder og kan føre til alt fra oppkast til lammelser og død. Innenfor 12 timer kan hunden utvikle forskjellige symptomer som å miste balanseevnen, få feber og kaste opp.

Løk og løkplanter i alle former – også blomsterløk – inneholder noen giftstoffer som kan ødelegge dyrets røde blodlegemer, og gi plutselig blodmangel og pusteproblemer.

Avokado inneholder stoffet persin, som antages å være veldig giftig for hunder og de fleste andre dyr. Persin finnes i både fruktkjøttet, stenen og planten. Det giftige stoffet kan gi akutt celledød i hjertemusklaturen og melkekjertlene.

Eplekjerner, kirsebærsteiner, plommekjerner og aprikossteiner inneholder giftstoffet cyanid (blåsyre), som er ekstremt giftig. Noen få eplekjerner gjør kanskje ingen skade, men hvis hunden begynner å knaske nedfallsepler eller kirsebær ofte, kan det bli en dødelig affære.

Sukkerstoffet xylitol, som blant annet finnes i godteri, kan forårsake et plutselig fall i hundens blodsukkernivå. Hunden kan begynne å kaste opp, riste, bli sløv og i alvorlige tilfeller få kramper og bli bevisstløs.

Tomater og tomatplanter kan forgifte hunden din. Symptomene vil være sikkel, pusteproblemer, kolikk, oppkast, diaré og/eller forstoppelse.

Alkohol påvirker dyr på samme måte som mennesker – bare kraftigere, fordi de fleste hunder er mindre enn oss. Selv små mengder øl eller alkohol kan få hunden til å kaste opp.

Kaffe og te inneholder koffein, som påvirker hundens sentralnervesystem og hjerte. Hunden vil bli rastløs, få hjerteproblemer, muskelkramper og kaste opp. Det er også koffein i kaffegrums, cola og energidrikker slik som f.eks Red Bull.

Våre råd er, at du som hundeeier holder kjøkkenskapene lukket og bordet rent. Finn en hundepasser, hvis du skal være borte i lengre tid. Det kan også være en god idé å ha et førstehjelpskrin til hunder, hvis uhellet er ute.

________________________________

Dogley er en fellesskap hvor du som hundeeier kan finne og møte godkjente private hundepassere i ditt nærområde. Dogley gjør det trygt og enkelt å booke en privat hundepasser, og vi hjelper deg å bli en mer fleksibel hundeeier. Klikk nedenfor for at finne din perfekte hundepasser.

Categories: Helse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *